Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii, potrivit Mediafax.

"Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coalitia (Profesionistior din Sanatate - n.r.) si a doua, dupa-amiaza, cu Sanitas. Am convenit la intalnirea de astazi (luni) ca vom merge in Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi in sistemul sanitar", a mai spus ministrul Sanatatii.

O alta problema de actualitate in sistemul sanitar este cea legata de contractul colectiv de munca pe sector, fiind vorba despre primul document de acest fel din ultimii 20 de ani.

In acest context, Nicolaescu a spus, referindu-se la majorarile salariale revendicate de personalul sanitar, ca acestea ar putea fi facute printr-un act aditional la contractul colectiv de munca, iar discutiile pe aceasta tema ar putea incepe in decembrie.

"Nu pot avansa acum cifre privind majorarile salariale, sa nu le promitem oamenilor ceea ce nu le putem da. Majorarile salariale vor fi trecute in actul aditional, iar Guvernului ii va fi prezentat memorandumul pentru deblocarea posturilor", a mai spus Nicolaescu.

Tot despre contractul colectiv de munca la nivel de sector, ministrul a afirmat ca deschiderea discutiilor legate de acesta este baza dialogului. "Cu aceasta ocazie, credem ca putem sa indreptam situatia din sector si, mai ales, sa ne incadram in posibilitatile pe care le avem", a adaugat el.

O alta revendicare vizeaza statutul zilelor libere de sambata si duminica.

"Legat de acest subiect, am hotarat sa inaintam o nota comisiilor de sanatate din Parlament, pentru clarificarea situatiei privind munca de sambata si duminica", a spus Nicolaescu.

Conflictul de munca al angajatilor din sistemul sanitar a fost inregistrat la Ministerul Muncii in urma cu aproximativ doua saptamani si au avut loc doua intalniri de conciliere, care au esuat.

Tot dupa negocierile de luni de la Ministerul Sanatatii, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a anuntat ca greva generala anuntata pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendata miercuri, daca revendicarile Federatiei Sanitas si prezentate de ministrul Eugen Nicolaescu in sedinta de Guvern vor fi acceptate.

"Va rog s-o luati doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv si Consiliului National al Federatiei Sanitas, daca vor fi mentinute garantiile ferme pe care ni le-a dat luni ministrul Sanatatii", a spus Sepi.

El a precizat ca miercuri, la ora 11.00, va fi o intalnire cu membrii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, la 12.30 va fi sedinta de Guvern, in care ministrul Eugen Nicolaescu ar urma sa prezinte solicitarile, iar la 16.00 va fi o noua intalnire, in care se va lua o decizie privind o eventuala suspendare a grevei generale.

"Suntem multumiti de faptul ca au inceput discutiile pe contractul colectiv pe sector, s-au facut si pasi importanti. De asemenea, ministrul a spus ca va sustine revendicarile si ca avem garantia ferma ca le va prezenta in Guvern, dar sigur ca, in cazul in care vom fi nemultumiti, putem gasi alte forme de protest", a mai spus Sepi.

Cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem si un nou contract colectiv de munca au fost printre subiectele discutate la intalnirea care a avut loc luni la Ministerul Sanatatii.

Angajatii din sistemul sanitar cer ca Sanatatea sa primeasca treptat minimum 6 la suta din PIB, dar si o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Aproape 100.000 de angajati din sistemul sanitar au fost luni in greva de avertisment intre orele 08.00 si 10.00.