Jurnalistii de la publicatia Epoch Times Romania sustin ca au fost refuzati de catre Guvern in vederea acreditarii la summit-ul Europa Centrală și de Est - China care se va desfarura, zilele acestea, la Palatul Parlamentului. Potrivit unui articol aparut in aceasta publicatie, Biroul de Presa al Guvernului i-a informat pe jurnalistii de la Epoch Times ca nu-i poate acredita, deoarece nu are acordul SPP. Pe de alta parte, reprezentantii SPP afirma ca nu sunt implicati in acreditarile de la Parlament "şi că au contactat Biroul de Presă al Guvernului care este singurul responsabil pentru acest caz".

"Epoch Times, singura publicaţie din România, care transmite sistematic rapoarte şi analize ale situaţiei politice din China, este ţinută departe de Parlament în timpul vizitei delegaţiei chineze, de către Biroul de Presă al Guvernului", precizeaza jurnalistii de la Epoch Times intr-un articol cu titlul "Biroul de presă al Guvernului: chinezii primiţi în Parlament, Epoch Times dat afară".

Epoch Times Romania a solicitat lamuriri din partea Guvernului care a transmis urmatorul raspuns: "În legătură cu solicitarea dvs privind acreditarea pentru Întâlnirea Prim-miniştrilor din China-Europa Centrală şi de Est şi Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est, va rugăm să va adresaţi Serviciului Protecţie şi Pază. Va mulţumim!"

"Practica este tipică pentru un stat mafiot. În comunicare nu apare niciun nume şi nici un motiv, pentru că nimeni nu doreşte să-şi ia răspunderea pentru acest act abuziv şi pentru că nu există vreun motiv legal pentru această acţiune. Credem că motivul real din spatele acestui refuz este faptul că Epoch Times este singurul ziar care îşi permite să transmită ştiri adevărate despre modul abuziv şi uneori criminal în care Partidul-Stat (Comunist Chinez) îşi conduce activitatea, atât în China, cât şi în afara acesteia", mai spun jurnalistii de la Epoch Times.

Acestia spun ca nu este pentru prima oara cand sunt exclusi de la o intalnire de nivel inalt cu reprezentantii Chinei. "O asemenea încercare din partea Ambasadei Chineze s-a mai semnalat în 2010 la Ottawa, cu prilejul vizitei lui Hu Jintao la G20. Premierul canadian Stephen Harper a fost presat să excludă ziarul Epoch Times de la conferinţa de presă care urma întâlnirii bilaterale.

Problema lui Harper a apărut în momentul în care Naţional Press Gallery, asociaţia de jurnalişti acreditaţi la Ottawa, a refuzat să comită ilegalităţi la ordinul premierului, astfel încât Harper a trebuit să anuleze complet conferinţa de presă, că nu care cumva Hu Jintao să dea ochi cu amărâţii de reporteri de la Epoch Times Canada. Întâlnirea bilaterală a rămas fără o conferinţă în urma căreia să se tragă vreo concluzie, iar Richard Fadden, şeful serviciului secret canadian, a ieşit în faţa cu o declaraţie prin care acuza politicieni canadieni că s-ar afla pe ştatele de plată ale Chinei", mai arata Epoch Times Romania.

HotNews.ro a adresat Guvernului cateva intrebari pe aceasta tema, insa nu a primit, pana in acest moment, niciun raspuns.