Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Constantin Chera, director al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (MINAC) la data comiterii faptei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice privind incheierea unui contract de supraveghere si cercetare arheologica pe traseul lucrarilor la Autostrada A2 si la centura ocolitoare a municipiului Constanta.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, alaturi de el a fost deferit justitiei si Virgil Lungu, sef al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) la data comiterii faptei, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de conflict de interese in forma continuata si infractiunea prevazuta de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000, si anume "fapta persoanei care, in virtutea functiei, a atributiei ori a insarcinarii primite, are sarcina de a supraveghea si de a controla un agent economic privat, de a inlesni efectuarea unor activitati comerciale, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite".

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in noiembrie 2008, in calitate de director al muzeului, inculpatul Chera a refuzat, in mod nejustificat, incheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea si cercetarea arheologica pe traseul lucrarilor la Autostrada A2 si la centura ocolitoare a municipiului Constanta, direct cu beneficiarul acestor servicii, imprejurare care a produs un prejudiciu patrimoniului institutiei de peste 4,4 milioane lei.

"Inculpatul Chera a permis insa ca o alta persoana juridica, respectiv SC Deprom SRL, sa se interpuna si sa incheie contractul. In acest mod, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta a devenit prestator de servicii in beneficiul societatii comerciale mentionate, primind, in cadrul acestor relatii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobandit daca ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrarilor prestate. Inculpatul Lungu, sef DJCCPCN Constanta, a inlesnit efectuarea unor activitati comerciale de catre SC Deprom SRL, societate asupra careia avea atributii de control, atat sub aspectul activitatii prestate in domeniul arheologiei, cat si sub aspectul incasarii si virarii timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librarie", sustin procurorii.

Sursa citata precizeaza ca Virgil Lungu a facut recomandari scrise si verbale persoanelor interesate de incheierea de contracte de supraveghere arheologica, cercetare arheologica si conservare primara cu SC Deprom SRL, a intocmit, a semnat si a afisat o lunga perioada de timp, in interiorul sediului DJCCPCN Constanta, pe usa compartimentului care elibera avize, un inscris prin care comunica tertilor imprejurarea ca firma respectiva efectueaza lucrarile.

Totodata, in perioada iunie 2010 - decembrie 2011, inculpatul Lungu a emis mai multe certificate de descarcare de sarcina arheologica (14 acte materiale), in baza rapoartelor intocmite de muzeu, unitate la care era angajat in acelasi timp.

"In temeiul acestor acte s-a realizat un folos material in favoarea muzeului care presta activitatile de cercetare in baza unor contracte incheiate cu beneficiarii", mai arata DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanta.