Membrii Federatiei Sanitas intra in greva de avertisment luni, intre orele 8:00 si 10:00. Policlinicile vor fi inchise, iar spitalele vor asigura o treime din activitate, a anuntat prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, sambata dupa esuarea negocierilor cu ministerul Sanatatii. Acestea vor fi reluate luni dupa-amiaza pentru contractul colectiv de munca, deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar.

Protest al medicilor (arhiva)Foto: Agerpres

Negocieri se mai vor desfasura marti si miercuri, incepand de joi pe termen nelimitat fiind programata greva generala.

UPDATE: Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat luni, pentru Agerpres, ca peste 100.000 de angajati din sistemul sanitar din intreaga tara au intrat, de la ora 8.00, in greva de avertisment.

"Peste 100.000 de angajați din sistemul sanitar din întreaga țară participă, de la ora 8.00, la greva de avertisment, fiind însă asigurată o treime din activitatea spitalelor. Timp de două ore, până la ora 10.00, vom asigura urgențele, astfel încât viața pacienților să nu fie pusă în pericol", a afirmat Marius Sepi.

Consiliul National al Federatiei SANITAS a decis, la jumatatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment in data de 25 noiembrie, urmata de greva generala pe termen nelimitat, incepand din 28 noiembrie, reprezentantii federatiei solicitand, totodata, demisia ministrului Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu.

Protestatarii cer intre altele, alocare a 6% din PIB pentru sanatate, marirea salariilor pentru toate categoriile de personal sanitar, incepand cu 1 ianuarie 2014, mentinerea sistemului actual de organizare a spitalelor si respectarea normativelor de personal si elaborarea regulamentelor de sporuri.