Premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang vine luni la Bucuresti intr-o vizita oficiala, ca raspuns la invitatia adresata de Victor Pont, cu ocazia vizitei intreprinse la Beijing in luna iulie 2013.

UPDATE ORA 13.20 Premierul chinez a ajuns la Bucuresti. El a fost intampinat oficial de Victor Ponta pe aeroportul Otopeni.

Premierul roman l-a intampinat la scara avionului pe prim-ministrul chinez. Li Keqiang a fost primit cu paine si sare de doi tineri imbracati in costume nationale romanesti.

Apoi, garda de onoare a intonat imnurile de stat.

Cei doi sefi de guvern vor merge impreuna la Palatul Victoria, unde vor avea o discutie legata de stadiul relatiilor politice si economice dintre cele doua state si vor asista la semnarea mai multor documente de cooperare bilaterala in domeniile energiei, sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si culturii.

Ramane in tara noastra pana in 28 noiembrie si va fi insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri.

Va fi prima vizita in Romania a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze dupa 19 ani, informeaza Guvernul Romaniei. Vizita are drept obiectiv consolidarea relatiilor politice bilaterale, atat in plan politic, economic, cat si in alte domenii, in cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza si in contextul pregatirilor pentru aniversarea, in 2014, a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.

In cadrul convorbirilor bilaterale, cei doi inalti oficiali vor analiza stadiul relatiilor dintre Romania si Republica Populara Chineza, pe trei paliere principale de cooperare-dialogul politic, economic, respectiv relatiile interumane. Vor fi discutate, totodata, liniile directoare pentru consolidarea si aprofundarea in perspectiva a relatiei romano-chineze, prin proiecte concrete de interes reciproc.

Va fi adoptata o Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale. Cu ocazia vizitei, Premierul Li Keqiang va tine si un discurs in Parlamentul Romaniei. De asemenea, in contextul vizitei vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterala in domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.

Cei doi premieri vor avea si un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii sefilor de stat si de guvern Europa Centrala si de Est -China (16+1), care se va desfasura la Bucuresti, in data de 26 noiembrie 2013.

Summit important la Bucuresti

Premierul chinez va fi unul dintre oaspetii de seama ai Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est care incepe marti la Bucuresti. Evenimentul economic, organizat de catre Guvernul Romaniei, se desfasoara in marja reuniunii sefilor de guvern din Europa centrala si de Est - China, din aceiasi zi.

Pe langa inalte oficialitati guvernamentale din 17 tari, la Forum vor participa peste 1500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 oameni de afaceri din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

Forumul va fi organizat intr-o sesiune plenara si 5 ateliere de lucru axate pe principalele domenii de cooperare dintre China si Europa Centrala si de Est: infrastructura/ transport, energie, agricultura, IT&C si turism. Forumul de la Bucuresti este menit sa promoveze legaturile economice si comerciale dintre tarile participante si China si sa identifice noi oportunitati de cooperare, prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT&C, turismului, sectorului bancar si financiar. Dezbaterilor vor oferi si posibilitatea de a face schimb de experienta in ceea ce priveste proiectele de cooperare existente, iar panelurile oportunitatea unor contacte directe intre companiile si oamenii de afaceri participanti, dar si intre acestia si reprezentantii autoritatilor guvernamentale.

In cadrul Forumului de la Palatul Parlamentului vor fi prezenti si peste 200 de expozanti, in cadrul a 4 expozitii destinate promovarii produselor agricole, trenurilor de mare viteza, turismului si IT &C.