O delegatie a Comisiei Europene va veni in Romania la inceputul saptamanii viitoare, in cadrul unei misiuni de evaluare privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, informeaza Agerpres. Membrii delegatiei vor avea intalniri cu oficiali romani, printre care si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Pe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizita la Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, impreuna cu care a facut o trecere in revista a cooperarii din cadrul MCV din cele sase luni de mandat in fruntea ministerului.

Cu acea ocazie, ministrul Justitiei a declarat ca in cadrul intrevederii "s-a apreciat ca MCV-ul functioneaza bine pana acum, ca sunt rezultate".

La inceputul lunii octombrie, Robert Cazanciuc sustinea ca expertii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt asteptati la Bucuresti in perioada 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decat in ianuarie 2014.

Tot in octombrie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza ca Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeana la inceputul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri, "dupa controversa creata in jurul situatiei unor procurori si a unor numiri".

Cea mai recenta misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc in 23-27 septembrie, la nivel de experti.

Pe 23 septembrie, ministrul Robert Cazanciuc a discutat cu expertii europeni despre finalizarea procesului de adoptare in Parlament a pachetului legislativ in materie penala; dialogul institutionalizat cu societatea civila in domeniul justitiei; asigurarea resurselor necesare finantarii sistemului judiciar sau adoptarea, de catre Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistratilor condamnati pentru fapte de coruptie de a beneficia de pensii de serviciu.

Alte teme ale intrevederii de atunci au fost: asigurarea stabilitatii conducerii la varful Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie; continuarea implementarii Strategiei nationale anticoruptie; crearea premiselor pentru infiintarea Tribunalului Comercial Bucuresti; aprobarea finantarii pentru demararea proiectului Justice district; lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolventei si prezentarea sa in Guvern si elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.

Tot atunci, membrii delegatiei CE au avut intalniri cu reprezentantii CSM, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, DNA, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

In plus, delegatia de experti a efectuat o vizita in teritoriu, unde a avut intrevederi cu reprezentanti de la nivel local ai institutiilor implicate in procesul de reforma a sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei.