Nuno Crato, ministrul portughez al Educatiei, Invatamantului Superior si Stiintei, a declarat in cadrul unei conferinte comune de presa alaturi de ministrul Remus Pricopie ca a discutat cu autoritatile romane posibilitatea dezvoltarii unui program de schimburi de profesori intre cele doua state. Comunitatea de romani din Portugalia numara peste 50.000 de persoane, "este o comunitate foarte respectata, care va beneficia de oportunitatea de a avea o predare organizata a culturii romanesti", a anuntat ministrul portughez al Educatiei.

Nuno CratoFoto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Invatamantului Superior si Stiintei din Portugalia, Nuno Crato, a efectuat in perioada 21-22 noiembrie o vizita oficiala in Romania. Ministrul Remus Pricopie si ministrul delegat Mihnea Costoiu i-au prezentat ministrului Nuno Crato proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, Universitatea Politehnica, Liceul "Eugen Lovinescu" din Bucuresti si Centrul de Limba Portugheza al Institutului Camoes din cadrul Universitatii Bucuresti.

In cadrul unei conferinte comune de presa sustinuta vineri, 22 noiembrie, alaturi de ministrul Remus Pricopie, Nuno Crato, ministrul portughez al Educatiei, a anuntat ca in cadrul vizitei s-au pus bazele unui proiect de schimburi culturale intre profesori portughezi si romani, dar s-a discutat si despre posibilitatea ca oameni de stiinta portughezi sa colaboreze in cadrul proiectului ELI de la Magurele.

"Este o vizita care s-a concentrat mai ales pe zonele de interes ale ministerelor, stiinta, educatie superioara si educatie in general. Am inceput ieri prin a vizita ELI, care este un proiect major al stiintei romanesti, este un proiect international. Avem deja oameni de stiinta din Portugalia care au contacte cu acest proiect si am dori sa avem o implicare mai mare in acest proiect in diferite moduri care vor fi stabilite de aici inainte. Am dori sa avem o mai mare cooperare in domeniul stiintific si am avut ieri aceasta posibilitate, la Universitatea Politehnica, de a discuta care sunt zonele majore in jurul carora se poate desfasura aceasta cooperare", a declarat ministrul portughez Nuno Crato.

Oficialul a precizat ca a discutat cu partea romana despre domeniile in care "Portugalia are un nivel inalt in cercetare: stiinte biologice, inginerie, stiinte ale vietii, IT, nanotehnologie, stiinte economice moderne. Desigur ca sunt multe relatii intre oamenii de stiinta, dar vrem sa intarim aceste contacte si sa le dam mai multa forta".

Un alt punct pe agenda discutiilor a fost "modalitatea de a avea mai multe programe de schimb la nivel de profesori, inclusiv in sistemul universitar, dar vorbim in principal de postuniversitar. Este foarte bine ca studentii din ambele tari calatoresc in cele doua state. Isi largesc viziunea si isi impart experientele invatand despre alte culturi, dar chiar mai important este ce se intampla la nivel postuniversitar, pentru ca la acel nivel este implicata cercetarea la nivel comun, ceea ce lasa rezultate si contacte uneori pentru o viata intreaga".

"Am discutat despre predarea limbii portugheze la liceu in Romania si am vizitat apoi Liceul Eugen Lovinescu din Bucuresti, unde am avut placerea de a intalni elevi care vorbesc perfect portugheza si stiu multe despre istoria si cultura portugheza. (...) Profesorii lor trebuie laudati pentru efortul lor, dar e important de subliniat ca ministrul Remus Pricopie este un sustinator al acestui proiect si suntem foarte incantati de curriculumul aprobat pe aceasta zona in timpul vizitei noastre. A fost un adevarat noroc", a declarat Nuno Crato.

Acesta a precizat ca isi doreste "o mai mare vizibilitate a culturii romanesti in Portugalia si de aceea vor fi invitati profesori din Romania. Avem 50.000 de romani care locuiesc in Portugalia, poate mai mult de atat, si este o comunitate foarte respectata, care va beneficia de oportunitatea de a avea o predare organizata a culturii romanesti pentru urmasii lor. Cred ca va fi interesant pentru Romania sa aiba vizitatori profesori portughezi care sa vina in scolile dumneavoastra", a incheiat ministrul portughez al Educatiei.

De cealalta parte, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat ca in urma cu doua zile a aprobat o serie de programe noi, care vizeaza Istoria Portugaliei, Geografia Portugaliei, Cultura si civilizatie portugheza. "Sunt discipline care se predau la liceele care opteaza sa aiba un focus pe limba, cultura si civilizatia portugheza. Domnul ministru a avut astazi oportunitatea sa vada astazi o astfel de scoala", a precizat Pricopie.

Acesta a precizat ca vizita ministrului portughez al Educatiei vine in contextul unei zile cu evenimente foarte importante. In Parlament s-a discutat despre bugetul educatiei pe 2014, in prezenta primului ministru s-a lansat Centrul Confucius in cadrul Universitatii Bucuresti si "tot astazi premierul a avut o intalnire cu o delegatie din partea landului Baden-Wurttemberg din Germania, unde in urma cu cateva luni a fost semnat un acord care vizeaza cooperarea dintre Guvernul Romaniei si acest land si care are componenta de educatie, in special de invatamant profesional si tehnic, sistemul dual". "Acum ajungem la al patrulea eveniment foarte important: avem placerea sa-l avem printre noi pe ministrul Educatiei si Stiintei din Portugalia", a afirmat Remus Pricopie.