Romii traiesc in medie cu 16 ani mai putin comparativ cu populatia generala si decesele survenite in randul populatiei rome apar la o varsta medie de 52,5 ani, fata de 68,8 ani cat este sesizata la populatia generala, releva un raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor privind Romania (CEDR), citat de Agerpres.

Raportul CEDR dat publicitatii vineri a mai aratat o rata a mortalitatii pentru copiii romi sub 10 ani de trei ori mai mare.

Potrivit directorului executiv al CEDR, Gergely Dezideriu, romii se confrunta cu obstacole si dificultati mari in ceea ce priveste accesarea asistentei medicale si plata medicamentelor si o mare lipsa de informare in domeniul sanatatii. 11% dintre romi au raportat in ultimul an ca au avut nevoie de asistenta medicala si nu au obtinut-o, comparativ cu 5% din populatia generala.

"Situatia romilor pentru Europa constituie un test. Din perspectiva europeana putem spune ca exista doua tipuri de progrese, respectiv angajamente politice asumate de sefi de state la nivelul UE si daca ne uitam la nivel local si national exista o discrepanta. Pe de o parte avem dezbateri publice in care romii sunt asimilati cu animale, persoane inadaptabile, care nu doresc sa se integreze si care au valori diferite de majoritate si pe de alta avem angajamentele guvernelor", a spus Gergely Dezideriu, cu ocazia prezentarii datelor din raport.

Din raportul CEDR se mai constata ca timpul de supravietuire al romilor, dupa stabilirea unui diagnostic, este sub un an in 29% dintre cazuri, comparat cu 17% din populatia neroma, iar romii traiesc mai mult de 10 ani in proportie de 10% de la momentul diagnosticului fata de 22%, cat se inregistreaza in randul populatiei nerome.

"25% dintre romi nu au putut sa isi permita cumpararea medicamentelor recomandate, fata de 15% din populatia generala. In ceea ce priveste accesul la programele de prevenire si vaccinare, am aflat ca exista o carenta majora de informatie printre femeile rome. Exemplu, 62% dintre ele nu au auzit niciodata de mamografie, comparat cu 20% dintre cele ce apartin populatiei generale. In privinta vaccinarilor, 6,4 % dintre copiii romi nu au fost vaccinati niciodata, comparat cu 1,7% dintre copiii din gospodariile generale. Legat de vaccinarile TBC, 24,7% din populatia roma fusese vaccinata, comparativ cu 39,5% din populatia generala", a prezentat Kigran O' Reilly, cercetator in cadrul CEDR.

Pe zona diagnosticurilor specifice, nu exista un singur motiv sau o singura afectiune care sa explice inegalitatile din domeniul sanatatii, motivele fiind insa excluziunea sociala, educatia, saracia.

Pe criterii de varsta, frecventa bolilor este mai mare pe grupele de varsta 35-65 de ani, tuberculoza fiind cea mai frecventa. Romii sunt diagnosticati cu boli cardiace intre 35 -44 ani, in procent de 2,4% comparativ cu 0,3%. Diabetul este mai mare la populatia roma in toate grupele de varsta, bolile reumatice, desi sunt mult mai frecvente la populatia generala, sunt de trei ori mai frecvente in randul tinerilor romi, pneumonia este frecventa la grupa de varsta de 55-64 ani 9,7% fata de 4, 2%, conform raportului.

Cercetarea CEDR a avut loc in 1.119 gospodarii rome si 800 de gospodarii nerome.

Directorul executiv al CEDR, Gergely Dezideriu, a recomandat Guvernului Romaniei sa colecteze date pentru a imbunatati viata romilor, datele ajutand la informare si adoptarea politicilor publice adecvate. CEDR adreseaza si un apel statelor in sensul evaluarii situatiei romilor prin colectarea si publicarea de date.