Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, va efectua incepand de astazi o vizita in Rusia, anunta Ministerul Educatiei. Pe agenda se afla o intrevedere cu ministrul rus al Educatiei, precum si vizite la Universitatea de Stat "M.V. Lomonosov", la Institutul Politehnic sau la Institutul de Cercetari Nucleare de la Dubna. Printre obiectivele acestei deplasari se numara: oferirea de burse de studii si promovarea predarii limbii romane in universitatile din Rusia si a limbii ruse in universitatile din Romania. "Vizita demnitarului roman constituie si o oportunitate pentru prezentarea proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) de pe platforma de cercetare de la Magurele", informeaza MEN.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, va efectua in perioada 22-25 noiembrie o vizita in Federatia Rusa, anunta Ministerul Educatiei Nationale (MEN) printr-un comunicat de presa.

Agenda deplasarii prevede o intrevedere bilaterala cu ministrul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa, Dmitry Livanov, precum si vizite la Universitatea de Stat "M.V. Lomonosov", la Institutul Politehnic si la Universitatea Agrara de Stat din Moscova. Luni, 25 noiembrie, ministrul delegat Mihnea Costoiu va participa la ceremonia oficiala de deschidere a Anului Stiintei UE-Rusia 2014.

In domeniul invatamantului superior, discutiile cu ministrul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa, Dmitry Livanov, vizeaza sprijinirea mobilitatilor academice prin oferirea de burse de studii la toate nivelurile, respectiv promovarea predarii si studiului limbii si literaturii romane in universitatile din Federatia Rusa si a limbii si literaturii ruse in universitatile din Romania prin participarea la cursurile de vara organizate in cele doua state si prin organizarea de lectorate.

Potrivit MEN, cele doua obiective sunt prevazute in protocolul dintre Ministerul Educatiei din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Federatia Rusa privind colaborarea in domeniul invatamantului pentru anii 2012-2017.

In domeniul cercetarii, "partea romana isi va exprima interesul fata de consolidarea relatiilor dintre cele doua state", informeaza MEN. In acest sens, delegatia Ministerului Educatiei condusa de Mihnea Costoiu va intreprinde o vizita la Institutul Unificat de Cercetari Nucleare (IUCN) de la Dubna, in care isi desfasoara activitatea si 18 cercetatori romani, Romania fiind una dintre cele 11 tari fondatoare ale institutului.

Programul delegatiei romane include o intalnire cu conducerea IUCN Dubna, respectiv vizite in Laboratorul de reactii nucleare, Laboratorul de fizica a neutronilor, Laboratorul de fizica a energiilor inalte si in zona economica speciala a Dubnei (complexul BETA).

"Vizita demnitarului roman constituie si o oportunitate pentru prezentarea proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) de pe platforma de cercetare de la Magurele", anunta Ministerul Educatiei Nationale.