Presedintele Traian Basescu a retrimis la Parlament ordonanta guvernului care includea majorari de salarii pentru directorii companiilor de stat si a indemnizatiilor reprezentantilor statului in adunarile generale ale actionarilor.

Recent, de Parlament a trecut o ordonanta de urgenta care permite majorarea salariilor directorilor generali din companiile de stat, inclusiv cele neperfomante, in timp ce reprezentantii in Adunarile Generale ale Actionarilor pot sa-si mareasca indemnizatiile de sedinta de la 47 de lei, cat iau in prezent, pana la 25% din cat primeste seful companiei, dupa cum relata agentia Mediafax, citand cotidianul Gandul.

HotNews a scris, ulterior, ca aceasta prin aceasta ordonanta Guvernul deschide robinetul cu numirile politice in AGA de la companiile de stat.

Care sunt motivele invocate de seful statului pentru retrimiterea ordonantei la Parlament, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

1. Articolul 6 alin. (1) al Ordonantei Guvernului nr. 26/2013 prevede ca "operatorii economici prezinta, in vederea aprobarii, dupa consultarea prealabila a organizatiilor sindicale, bugetul de venituri si cheltuieli insotit de anexele de fundamentare, organelor administratiei publice centrale ori locale, dupa caz, in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea sau in portofoliul carora se afla, in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat cu exceptia societatilor comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata care vor prezenta bugetul de venituri si cheltuieli in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat".

Avand in vedere faptul ca, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli, este necesara convocarea cel putin a unei adunari generale a asociatilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunari este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla in imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri si cheltuieli in termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat, astfel incat consideram necesara fie modificarea acestui termen-limita, fie eliminarea sa.

2. Articolul 14 alineatul (1) al Ordonantei aprobata prin legea transmisa spre promulgare dispune ca "operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate". De regula, mandatele de reprezentare in cadrul adunarilor generale ale actionarilor sunt acordate de catre autoritatile publice unor persoane ce au calitatea de angajati ai acestora, astfel ca sunt deja remunerate de catre respectivele autoritati. Astfel, consideram ca remunerarea membrilor adunarilor generale ale actionarilor nu este justificata, fiind necesara eliminarea sa din cuprinsul legii.

3. Alineatul (2) al articolului 14 din Ordonanta prevede stabilirea nivelului remuneratiilor membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor care nu au fost numiti in conditiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in acelasi mod in care sunt stabilite remuneratiile prevazute de aceasta. Avand in vedere modul diferit de selectie a acestor persoane, stabilit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, consideram ca extinderea aplicarii modului de remunerare stabilit de acest act normativ si asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificata, astfel incat consideram necesara abrogarea alineatului (2) al Articolului 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013.

Din 2010 pana acum, membrii AGA au fost platiti cu doar 47 de lei pe sedinta, ceea ce insemna doar 1% din indemnizatia directorilor generali, salariu fixat la nivelul unui secretar de stat. Odata cu aprobarea Legii de majorare a indemnizatiilor, reprezentantii in AGA vor putea primi 25% din salariul directorului general. In conditiile in care nici salariile directorilor generali nu mai sunt fixe, si indemnizatiile de sedinta in AGA ar putea sa ajunga la cateva mii de euro. In urma implementarii OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, managerii de la companiile de stat vor fi recompensati cu cel putin 5.000 de euro pe luna. La acest salariu se mai adauga o serie de bonusuri.