Directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax ca seismul de 4,4 grade pe scara Richter produs joi, in zona Vrancea, a fost simtit si la Bucuresti, iar acesta ar putea sa fie urmat si de replici, insa mult mai mici.

Constantin Ionescu a spus ca in zona Vrancea se produc cutremure adanci, iar dupa seismele cu magnitudini mai mari, cum este cel de 4,4 grade inregistrat joi, se pot produce si replici. Directorul INFP a precizat insa ca aceste replici au magnitudini mult mai mici.

Intrebat daca numarul cutremurelor din zona Vrancea inregistrate in ultima perioada ar putea fi un semnal ca urmeaza un seism puternic, directorul INFP a spus ca aceasta activitate seismica se inscrie in parametri normali, nefiind nimic neobisnuit avand in vedere specificul activitatii seismice din zona Vrancea. Ionescu a precizat ca in zona Vrancea se produc aproximativ 15 cutremure pe luna.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter s-a produs joi, la ora 8.38, in zona Vrancea.Seismul s-a produs la adancimea de 90 de kilometri si a avut intensitatea III in zona epicentrala, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Orasele apropiate de epicentrul seismului au fost: Focsani (37 de kilometri), Marasesti (40 de kilometri), Covasna (44 de kilometri), Adjud (49 de kilometri) si Targu Secuiesc (51 de kilometri).

In luna noiembrie s-au produs in zona Vrancea alte 13 cutremure, cu magnitudini intre 2,7 si 3,8 grade pe scara Richter. Astfel, in 2 noiembrie s-a produs un cutremur de 3,5 grade, in 4 noiembrie - de 2,9 grade, in 7 noiembrie - de 3,8 si 3,1 grade, in 10 noiembrie - de 2,7 si 2,9 grade, in 12 noiembrie - de 3,3 grade, in 13 noiembrie - de 3,1 grade, in 14 noiembrie - de 3,8 grade, in 15 noiembrie - de 3,1 grade, in 17 noiembrie a fost inregistrat un seism de 3,2 grade si in 20 noiembrie au fost alte doua cutremure, de 3,1 si 3,3 grade.

In 6 octombrie, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs sapte cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).

Un cutremur "foarte adanc" ar urma sa se produca in Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei si mai putin Capitala, declara la inceputul lunii noiembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, profesorul Gheorghe Marmureanu.

"Eu am spus ca urmeaza acum un cutremur foarte adanc. Asa rezulta din analizele noastre. Poate sa fie tip '40 sau poate sa fie tip 1802", a spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, referindu-se la seismele produse, tot in Vrancea, in 1940 si 1802, care s-au produs la adancimea de 150 de kilometri si au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Intrebat despre zonele de risc in cazul unui astfel de seism, Marmureanu a mentionat sudul Moldovei (Focsani, Bacau, Galati), Tulcea, dar si Basarabia si zona portului Odessa din Ucraina.

"In acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chisinau, Odessa. In Romania, este vorba despre Focsani, Bacau, mai putin Iasiul. Bucurestiul va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor. (...) Galati, Tulcea...", a spus prof. Gheorghe Marmureanu.

Gheorghe Marmureanu a precizat ca seismele de cel mult 7 grade pe Richter nu produc, in mod normal, victime si nici pagube materiale.

"Putem avea cutremure pana in 7, am spus-o, oricand, cel putin in ultimii cinci-sase ani. Un cutremur poate fi in orice zi, in orice noapte. Un cutremur de pana in 7 si chiar 7 nu produce pierderi de vieti omenesti si nici de bunuri materiale", a adaugat Marmureanu.