Plecarea Gabriel Resources, firma canadiana care vrea sa deschida cea mai mare mina de aur din Europa, ar fi o sansa pentru Romania, considera presedintele executiv al Europa Nostra, federatia europeana pentru patrimoniu, prezidata de tenorul Placido Domingo, scrie AFP.

"Daca aceasta companie se retrage, ar fi o sansa pentru tara voastra pentru ca toate resursele naturale si patrimoniul acestei regiuni vor fi prezervate si pornind de la aceasta prezervare vom putea construi un viitor durabil", a afirmat Denis de Kergolay, miercuri, in cadrul unei conferinte sustinute la Academia Romana.

Fundatia Europa Nostra apara patrimoniul cultural european pentru a-l face un instrument al dezvoltarii durabile, gratie parteneriatelor cu UNESCO, Comisia Europeana si Consiliului Europei.

Societatea canadiana Gabriel Resources, prin filiala sa Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), vrea sa extraga 300 de tone de aur in satul Rosia Montana din centrul Transilvaniei.

Mina presupune folosirea a 12.000 de tone de cianuri si va conduce la distrugerea partiala a vestigiilor romane de aici.

Senatul roman a respins marti un proiect de lege care viza accelerarea procedurilor de deschidere a controversatei mine. RMGC a amenintat recent ca actionarii sai ar putea sa-si piarda rabdarea, dupa 14 ani de asteptare.

Partizanii proiectului spun ca acesta reprezinta singura solutie de dezvoltare a acestei regiuni, gratie investitiilor de sute de milioane de euro promise de Gabriel Resources.

Compania spune ca va restaura o parte a galeriilor romane in perioada celor 16 ani de exploatare.

de Kergolay spune insa ca, "in 16 ani, nu va mai fi nici aur si se vor termina si locurile de munca, in timp ce o mare parte a patrimoniului va fi distrusa".

In cazul unei retrageri a RMGC, autoritatile romane si regiunea Rosia Montana pot beneficia de fonduri europene importante pentru dezvoltarea acestei regiuni cu "patrimoniu cultural unic", a subliniat el.

"Uniunea Europeana poate fi un partener la fel de serios" ca si compania canadiana, a adaugat acesta, oferind ajutorul Europa Nostra pentru stabilirea unui plan de dezvoltare alternativ.

Europa Nostra a inclus Rosia Montana pe lista celor sapte situri de patrimoniu cele mai amenintate din Europa. Cu ajutorul Bancii Europene de Investitii, acest program isi propune sa identifice parteneriate publice si private pentru a asigura un viitor pentru aceste locuri.