Vitalie Proca a fost dus, miercuri, la Parchetul Tribunalului Bucuresti pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat ca, in noiembrie 2012, a impuscat un tanar pe o strada din cartierul Vitan din Capitala, pe care l-a confundat cu Dumitru Puiu Mironescu, el declarand ca este nevinovat, transmite Mediafax.

Vitalie ProcaFoto: Rise Project

Vitalie Proca a spus, la iesirea de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, ca nu este vinovat "absolut cu nimic".

Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Corina Paraschivescu, a declarat ca Vitalie Proca a fost adus miercuri din arest pentru a fi audiat, insa acesta a spus ca isi rezerva dreptul de a nu face nicio declaratie.

"La data de 18 noiembrie 2013 a fost finalizata procedura de extradare din Federatia Rusa a inculpatului Proca Vitalie. La aceeasi data acesta a fost audiat de Tribunalul Bucuresti ca urmare a emiterii a unui mandat de arest in lipsa impotriva acestuia in cursul lunii ianuarie 2013. In cursul zilei de azi (miercuri, n.r.) a fost prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru audieri, insa acesta si-a rezervat pentru acest moment dreptul de a nu face nicio declaratie", a spus Corina Paraschivescu.

Vitalie Proca a fost extradat din Moscova, fiind adus luni in tara de o escorta a Politiei Romane. Extradarea lui Proca este prima care se realizeaza din Federatia Rusa, potrivit Politiei Romane.

Tribunalul Bucuresti a confirmat, luni, mandatul de arestare preventiva emis in 18 ianuarie pe numele lui Vitalie Proca, in dosarul in care este cercetat pentru tentativa de omor si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

In dosarul privind atacul armat din cartierul Vitan din Capitala, procurorii Parchetului Tribunalul Bucuresti i-au trimis in judecata, la 1 august, in stare de arest preventiv, pe fratii Anton-Bogdan si Nicolae-Razvan Mararu, ambii acuzati de instigare la tentativa de omor calificat si instigare la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Bogdan si Razvan Mararu au fost arestati in 13 februarie, fiind acuzati ca, in toamna anului trecut, l-au pus pe Vitalie Proca sa-l ucida pe Dumitru "Puiu" Mironescu, pentru a se razbuna.

Totodata, procurorii continua cercetarile, intr-un dosar separat, fata de Vitalie Proca si Ion Druta, pe numele carora au fost emise mandate de arestare in lipsa.

-----------------------------------------------------------------------------------

In 26 noiembrie 2012, pe o strada din cartierul Vitan din Capitala, Vitalie Proca l-a impuscat in cap si in piept, cu un automat Kalasnikov si un pistol Makarov, pe Razvan Isaila, in varsta de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isaila a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, unde a fost salvat dupa ce a fost supus unei interventii chirurgicale.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a dispus, in 17 ianuarie, inceperea urmaririi penale fata de Vitalie Proca, pentru tentativa de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Proca a fost prins in 6 februarie, la Moscova, in baza unui mandat emis in 18 ianuarie de Tribunalul Bucuresti. Acesta era cautat si de Scotland Yard, pentru o tentativa de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, pe care l-a impuscat, de sase ori, la Londra, cu o arma semiautomata.

In 5 iulie, procurorii au extins cercetarile in cazul atacului armat din cartierul Vitan, dispunand inceperea urmaririi penale si in cazul lui Ion Druta, zis "Vanea", cetatean moldovean, pentru complicitate la tentativa de omor calificat si complicitate la nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ion Druta este acuzat ca, la cererea fratilor Mararu, l-a angajat pe Vitalie Proca pentru uciderea lui Dumitru "Puiu" Mironescu, l-a adus in Romania si i-a transmis informatiile pentru executarea faptei.

In 6 iulie, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Ion Druta, la solicitarea procurorilor. Totodata, instanta a emis pentru Ion Druta un mandat european de arestare si un mandat de urmarire internationala. Ion Druta a fost prins in 12 iulie, in Republica Moldova, potrivit procurorilor Parchetului Capitalei.

Anchetatorii au stabilit ca, in toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan si Razvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druta, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetatean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Ion Druta a mers in localitatea Roznov, in noaptea de 20 spre 21 octombrie 2012, la domiciliul lui Razvan Mararu, unde acesta si fratele lui Bogdan i-au spus ca vor sa angajeze un asasin platit pentru uciderea lui Dumitru Mironescu. Ulterior, Razvan Mararu a pastrat legatura telefonic cu Ion Druta, sustin anchetatorii.

In urma discutiilor cu fratii Mararu, Ion Druta i-a facilitat lui Vitalie Proca obtinerea vizei de sedere in Romania, invitatia necesara obtinerii acestei vize fiind facuta de catre martorul P.I., un apropiat al lui Druta. Proca a intrat in Romania la 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni, judetul Iasi, au precizat procurorii.

In 16 noiembrie 2012, Druta s-a intors in Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea dintre fratii Mararu si Proca.

Dupa plecarea lui Ion Druta, Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Razvan Isaila, pe care l-a urmarit in perioada 16-26 noiembrie 2012, in zona imobilului acestuia, din strada Ion Mortun, Sector 3.

"Ulterior, in seara de 26 noiembrie 2012, in jurul orelor 18.10, ruland cu viteza redusa cu autoturismul marca Audi A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de inmatriculare CC 2756 PB, inc. Proca Vitalie a executat mai multe focuri de arma cu pistolul mitraliera AK74, asupra partii vatamate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E, cu nr. de inmatriculare B-811-MIR in parcarea de resedinta - dupa care, observand ca aceasta nu a decedat, a coborat din autoturism si, folosind pistolul Makarov calibrul 9 mm pe care il avea asupra sa, s-a indreptat catre partea vatamata si a executat mai multe focuri de arma asupra sa prin geamul portierei dreapta si parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat in autoturismul cu care venise si a fugit de la fata locului", potrivit procurorilor.

In 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucuresti spre Iasi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie a iesit din Romania, prin vama Sculeni.

In urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitala, comandat de fratii Mararu, Puiu Mironescu a planuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, in noaptea de 10 spre 11 ianuarie, in jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghita Mararu, asasinat in noiembrie 2010.

Dumitru "Puiu" Mironescu a fost acuzat ca a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis in judecata de procurorii DIICOT, alaturi de cinci persoane care in noaptea de 10 spre 11 ianuarie au pus un dispozitiv exploziv sub masina lui Mararu.

In 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan si Razvan Mararu, Gheorghita, lider al lumii interlope nemtene, a fost ucis intr-o cafenea din Piatra Neamt, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvaluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea sefului Politiei Romane Petre Toba si a secretarului de stat Dan Fatuloiu.