Procurorii cer pentru principalul suspect in cazul furtului de tablouri din Olanda, Radu Dogaru, pedeapsa maxima pentru furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Avocatul Catalin Dancu a solicitat insa marti instantei schimbarea incadrarii juridice in furt calificat, scrie Agerpres.

"Eu nu ma astept cert la o condamnare maxima cum cere procurorul. Ajungem la 18 ani cu ce vrea la ora actuala Parchetul. Nu ma astept nici la spor, pentru ca nu vad de ce trebuie sa acorzi un spor cuiva care a lucrat si colaborat cu tine. Eu sper sa avem o sentinta echilibrata, in care rezonanta pedepsei sa nu fie una soc, vreau sa fie una echilibrata, de bun simt, in raport de ceea ce este in dosar", a declarat marti avocatul lui Radu Dogaru.

Dancu a spus ca nu este de acord cu incadrarea juridica, respectiv cu furt calificat cu consecinte deosebit de grave, pentru ca nu este lamurita valoarea prejudiciului produs prin furt.

"Avem doua indoieli: una legata de originalitatea tablourilor (...) si, in al doilea rand, nu avem o evaluare printr-un raport, decat cea trimisa de partea olandeza, dar aceasta expertiza nu a fost contraexpertizata nici de aparare, nici de procurorii romani care au considerat ca este suficient documentul olandez", a adaugat avocatul.

El a sustinut ca a demonstrat cu documente ca, pe parcursul urmaririi penale, fara ca procurorii romani sa cunoasca, Fundatia Triton, ca proprietar, a luat banii de asigurare - mai mult decat a cerut in procedura despagubirii cu un milion de euro - si l-a lasat pe asigurator sa-si recupereze valoarea de asigurare.

"Nu uitati ca o experta a Muzeului National de Arta a Romaniei a confirmat in declaratie ca nu crede ca tablourile sunt originale, iar acest lucru trebuie sa creeze un semn de intrebare cu privire la originalitatea acestor tablouri. A fost vreun alt expert sau vreo alta persoana care s-o contrazica pe doamna expert? Nu. Nu exista niciun document care sa confirme ca Fundatia Triton a depus la Muzeul Kunsthal originale ale operelor de arta. Nu stiu de ce nimeni nu si-a pus problema atunci cand un expert roman, specialist in opere de arta de acest fel, isi exprima clar indoiala cu privire la originalitate, nimeni sa nu reactioneze", a afirmat avocatul lui Radu Dogaru.

Judecatoria Sectorului 3 urmeaza sa se pronunte peste o saptamana in cazul lui Radu Dogaru si Eugen Darie, cei doi inculpati din dosarul furtului de tablouri din Olanda, care beneficiaza de articolul 320 privind reducerea pedepsei in urma recunoasterii faptelor.

In cazul celorlalti inculpati din dosar procesul urmeaza sa continue pe baza rechizitoriului intocmit de procurori, pentru acestia instanta stabilind urmatorul termen pentru data de 3 decembrie, cand urmeaza sa fie audiati sase martori.

Avocatul lui Radu Dogaru, Catalin Dancu, a cerut marti judecatorilor schimbarea schimbarii juridice a clientului sau din furt calificat cu consecinte deosebit de grave in furt calificat si a sustinut ca valoarea prejudiciului nu poate fi stabilita cu exactitate.

Avocatul lui Eugen Darie, Maria Vasii, a cerut judecatorului acordarea unei pedepse spre minimul prevazut de lege clientului sau.

In acest dosar au fost trimisi in judecata Radu Dogaru, Adrian Procop (in lipsa), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru si Petre Condrat.

"Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale exista suspiciunea rezonabila ca inculpatii Dogaru Radu si Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infractionala in scopul savarsirii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, constand in aceea ca, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte si prin efractie, au sustras sapte opere de arta (picturi in ulei si acuarele)", preciza DIICOT.

Tablourile intitulate 'Tete dᅡArlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' si 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan si 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud erau expuse intr-un muzeu din Rotterdam, Olanda.