O persoana poate introduce in tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamana, potrivit unui ordin al presedintelui ANAF care a intrat in vigoare vineri si care prevede ca pot fi aduse doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahar, scrie Mediafax.

Masurile sunt incluse intr-un ordin al presedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instructiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse in tara de calatori in bagajele personale, si au dus la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, intrucat presupun completarea unei declaratii.

La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflandu-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete.

Astfel, incepand de vineri o persoana poate introduce, o singura data la sapte zile, cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Portile de Fier I, de la granita cu Serbia, calatorii trebuie sa declare in scris bunurile continute in bagajele personale la intrarea in tara prin completarea "Declaratiei de bunuri fara caracter comercial".

"Aceasta declaratie se completeaza de catre calatori la intrarea pe teritoriul Romaniei. Cuprinde trei rubrici importante. Una dintre rubrici include 22 de produse care trebuie declarate la intrarea pe teritoriul tarii, tipurile de produse, dar si limitele cantitative. Pe teritorul tarii pot fi introduce o singura data la sapte zile bunuri din aceasta declaratie. In momentul in care intr-o anumita zi se introduc in tara doar tigari, spre exemplu, iar a doua zi acelasi cetatean va dori sa introduca in tara ulei, care este prevazut in declaratie, nu va mai avea aceasta posibilitate", a explicat Dragomir.

Reprezentanti ai Biroului Vamal Portile de Fier I spun ca pentru completarea formularului este nevoie de aproximativ 5 - 6 minute, astfel incat timpii de asteptare la control au crescut, fiind suplimentat la opt numarul inspectorilor vamali.

Totodata, si numarul politistilor de frontiera din vami ar urma sa fie suplimentat ca urmare a noilor reglementari.

"Avand in vedere ca fiecare cetatean in parte trebuie sa declare in scris bunurile pe care le transporta, timpii de asteptare cresc considerabil la intrarea in tara, la controlul de frontiera, iar Politia de Frontiera actioneaza pentru fluidizarea traficului de calatori si daca este nevoie va fi suplimentat numarul politistilor pentru controlul la intrarea in tara", a declarat seful Politiei de Frontiera din Vama Portile de Fier I, Irinel Coman.

Potrivit autoritatilor vamale, masurile restrictive au fost elaborate de Directia Generala a Vamilor si aprobate de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca urmare a constatarilor facute cu privire la marfurile introduse in tara de calatori, in luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la evaziune fiscala si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.

In Vama de la Portile de Fier I autoritatile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care pana la intrarea in vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar si de doua-trei ori intr-o zi si au adus in tara cate doua pachete de tigari si un litru de alcool de persoana, atat cat permitea legea.

ANAF a anuntat modificarile la finele lunii octombrie, precizand atunci ca vor fi considerate importuri de bunuri cu caracter comercial cantitatile care depasesc limitele prevazute de noua legislatie.