Google il omagiaza, vineri, printr-un doodle pe celebrul savant Emil Racovita, la implinirea a 145 de ani de la nasterea sa. Logo-ul este special conceput sub forma unui desen, in care imaginea savantului roman, fondator al biospeologiei, este postata in interiorul primei litere "O" din cuvantul Google.

Omagierea lui Emil RacovitaFoto: Google

Logo-ul aminteste de expeditia Racovita in Antarctica, in care savantul a realizat un studiu asupra vietii balenelor si a pinguinilor.

El a ramas in istoria stiintei ca descoperitor al balenei cu cioc.

Emil Racovita s-a nascut in 15 noiembrie 1868 la Iasi si a fost un savant, explorator, speolog si biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - pesteri si panze freatice de apa).

A fost ales academician in 1920 si a fost presedinte al Academiei Romane in perioada 1926 - 1929. Fostul elev al geologului Grigore Cobalcescu, studiaza la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, dar audiaza concomitent si cursurile Scolii de antropologie.

Dupa obtinerea cu succes a licentei in drept, se inscrie si la Facultatea de Stiinte din Universitatea Sorbona, Paris, dupa absolvirea careia (1891) lucreaza la laboratoarele Arago in cadrul statiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectueaza o serie de scufundari la adancimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viata subacvatica. Prezinta teza de doctorat in 1896.

La varsta de numai 25 de ani este ales membru al Societatii zoologice din Franta. Este recomandat (1897) sa participe ca naturalist al Expeditiei antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache. Cu prilejul escalelor facute in Chile si pe tarmurile stramtorii Magellan, efectueaza cercetari complexe asupra florei si faunei.

In apropierea Tarii Palmer din Antarctica, expeditionarii descopera o stramtoare care a primit numele navei "Belgica" si cateva insule (una numita de Racovita insula Cobalcescu). In 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj, unde a infiintat primul institut de biospeologie din lume.

sursa: Wikipedia