'In urma cu doi ani, Franta a fost cea care a propus ca Bulgaria si Romania sa fie admise in doua etape, mai intai frontierele aeriene si maritime si apoi cele terestre', a declarat Lapeyre de Cabanes, cu ocazia unei vizite efectuate in orasul bulgar Plovdiv. 'Cu toate acestea, propunerea nu a intrunit acordul celorlalte state membre al Uniunii Europene', a adaugat el.

Ambasadorul francez a reamintit ca decizia pentru extinderea spatiului Schengen trebuie adoptata prin consens de toate tarile membre al UE, citeaza Agerpres.

In anul 2010, Franta si Germania si-au facut cunoscute reticentele in legatura cu intrarea iminenta a Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen, invocand probleme legate de coruptie si crima organizata in cele doua state. Aceste obiectii au fost preluate de Olanda si, intr-o oarecare masura, de Finlanda.

Autoritatile bulgare si romane au atras atentia in repetate randuri faptul ca judecatile politice nu au nicio legatura cu cerintele tehnice pentru admiterea in zona Schengen.

In cursul saptamanii, presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca, data fiind situatia complexa actuala, este posibil ca Bulgaria si Romania sa nu adere la spatiul Schengen la inceputul anului 2014.