Guvernul a aprobat in sedinta de joi proiectul de lege privind descentralizarea, urmand sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe 19 noiembrie.

"Domeniile care se descentralizeaza sunt sanatatea, agricultura, cultura, mediu, tineret si sport (...) Impactul bugetar este neutru. Nu exista cheltuieli in plus (...)", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. "Nu se descentralizeaza porturile, s-a stabilit ca va fi o abordare separata pe acest subiect si nu se transfera cladirile cinematografelor pentru ca majoritatea sunt afectate de contracte de inchiriere", a mai spus Dragnea.

Proiectul realizat de ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea, prevede transferul unor institutii centrale de la ministere catre consiliile judetene si consiliile locale. Asa cum a aratat HotNews.ro intr-o analiza, proiectul va duce la cresterea semnificativa a puterii sefilor de Consilii Judetene.

Proiectul prevede masuri generale, precum modul in care sint stabilite bugetele institutiilor descentralizate: pe baza standardelor de cost. Pina la aprobarea acestor standarde, bugetul se realizeaza pe baza bugetului pe anul anterior, actualizat cu indicele preturilor de consum.

  • Textul proiectului de lege: Trecerea de către Guvern în administrarea şi finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizării unor competenţe, precum şi a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizării acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective, iar până la aprobarea acestora, pe baza sumelor aprobate pentru anul anterior, actualizate cu indicele preţurilor de consum, prin cuprinderea distinctă în anexa la legea bugetului de stat a sumelor defalcate cu destinaţie specială, necesare finanţării cheltuielilor publice transferate sau a noilor cheltuieli publice, precum şi a criteriilor de repartizare.”

Proiectul Dragnea privind descentralizarea, in realitate judetizarea, va bloca modernizarea Romaniei, propunandu-si sa transfere in mod uniform resurse care sa fie gestionate de catre consiliile judetele dupa principiul pentru fiecare cate putin, dintr-un disponibil financiar/patrimonial national care se micsoreaza de la un an la altul, considera Institutul pentru Politici Publice (IPP), intr-un comunicat remis HotNews.ro.

IPP, care se prezinta drept "un consecvent sustinator al unei viziuni moderne si sustenabile de descentralizare inca de la infiintare", critica proiectul de lege Dragnea, considerand ca asaza Consiliul Judetean in centrul dezvoltarii locale.

"Agenda Dragnea, care nu exprima o viziune de dezvoltare sustenabila cu scenarii de imbunatatire a calitatii serviciilor publice, promoveaza o viziune socialista, de uniformizare a nivelului de dezvoltare/de echilibrare a saraciei in interiorul judetelor, prin sustinerea ruralului de catre un Consiliu Judetean intarit in mod artificial.

Consiliului judetean i se da posibilitatea de a avea, formal, venituri proprii (taxe incasate pana in prezent de directiile deconcentrate ale Ministerelor), respectiv patrimoniu (prin preluarea activelor fostelor institutii deconcentrate, mai ales din domeniul tineretului si sportului, respectiv culturii - peste jumatate din paginile proiectului contin liste de cladiri si bunuri care vor intra in patrimoniul, actualmente inexistent, al judetului!).

Dezvoltarea Romaniei trebuie facuta in jurul centrelor urbane ¬ singurele entitati capabile sa genereze dezvoltare dinamica si sustenabila, in conditiile unei mobilitati crescute a populatiei dinspre mediul rural spre cel urban, considera IPP.

In situatia adoptarii unui asemenea proiect de lege, municipalitatile/localitatile mari sunt descurajate sa mai dezvolte/initieze proiecte de anvergura atata vreme cat nu le este recunoscut potentialul de a radia dezvoltare prin coagularea unor proiecte viabile (pe modelul dezvoltarii urbane policentrice). Principii, altminteri clamate de actuala clasa politica conducatoare, cum ar fi cel al subsidiaritatii sunt ignorate cu desavarsire in numele unui asa - zis sentiment de apartenenta judeteana rezultat in urma unor sondaje politice populiste organizate de MDRAP in ultima perioada.

Asigurand servicii primare in mediul rural, grija Guvernului ar trebui sa fie sa descentralizeze serviciile publice la nivel urban, concentrand resursele in marile centre urbane (municipiile), ci nu intarirea unei structuri administrative - judetul - fara nicio utilitate practica intr-o viziune coerenta de dezvoltare care ar fi cuprins, in opinia IPP, comune, orase si regiuni. Promotor al descentralizarii, IPP atrage atentia ca in scenariul foarte probabil al aprobarii acestui proiect de lege, orice discutie despre crearea regiunilor ¬ adevaratele motoare ale dezvoltarii de proiecte integrate, va fi inutila, nicio forta politica nemaireusind sa determine actualii politicieni de la nivel judetean sa cedeze structurii regionale parte din puterea dobandita prin acest proiect.

Stire in curs de actualizare