Cainii cu stapan trebuie microcipati pana la 1 martie 2014 sau in termen de maxim 30 de zile de la fatare si inregistrati in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), potrivit unui proiect de norme elaborat de ANSVSA si pus in dezbatere publica, potrivit Mediafax.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a pus, miercuri, in dezbatere publica un proiect de norme privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.

Proiectul de norme metodologice reglementeaza masurile necesare pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a

cainilor fara stapan, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de norme stabileste activitatile, atributiile, responsabilitatile, regulile si documentele referitoare la implementarea si operarea Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan, pe intreg teritoriul Romaniei, prin inregistrarea cabinetelor veterinare, identificarea individuala si inregistrarea fiecarui animal si a evenimentelor din viata lor, a proprietarului acestuia, inregistrarea informatiilor veterinare si scoaterea din evidenta in cazul mortii.

"Cainii circula pe teritoriul Romaniei numai identificati si inregistrati potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si insotiti de carnet de sanatate", se arata in proiect, precizandu-se ca animalele vor fi identificate "exclusiv prin implantarea unui microcip".

Cainii nou nascuti cu proprietar vor fi identificati in termen de maxim 30 zile de la fatare, si in orice caz inainte de vanzarea sau scoaterea in spatii publice a acestora, cainii adulti cu proprietar - in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a normelor, dar nu mai tarziu de 1 martie 2014, cainii proveniti din adaposturile publice - in momentul adoptiei, dar in orice caz inainte de a parasi adapostul, potrivit proiectului.

Inregistrarea in RECS a cainilor identificati se realizeaza pe loc, imediat dupa microcipare odata cu eliberarea carnetului de sanatate.

Cainii neidentificati si neinregistrati dupa data de 1 martie 2014 sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Cainii cu stapan vor fi identificati prin microcip de catre medici veterinari de libera practica organizati in conditiile legii inregistrati ca utilizatori ai RECS. Medicii veterinari de libera practica, imputerniciti, organizati in conditiile legii, care isi desfatsoara activitatea in cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare sunt exceptati de la obligatia de a se inregistra ca utilizatori ai RECS.

Proiectul mai prevede ca pentru fiecare caine identificat si inregistrat sa fie eliberat un carnet de sanatate cu serie unica inscrisa si/sau generata de RECS conform modelului si procedurilor aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari.

Totodata, datele privind vaccinarea, deparazitarea si sterilizarea trebuie inregistrate si actualizate.

In cazul deplasarii in spatiile publice pe teritoriul Romaniei a canilor, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor care atesta efectuarea actiunilor

sanitare veterinare, precum si identificarea si inregistrarea acestora in RECS, iar, in cazul deplasarilor in strainatate, proprietarii trebuie sa aiba asupra lor si pasaportul animalului eliberat de medicul veterinar si avizat de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, se mai arata in proiect.

Proprietarii de caini au totodata obligatia de a informa medicul veterinar in termen de sapte zile privind vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul sau donarea animalului. De asemenea, in caz de vanzare sau donare, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia sa solicite medicului veterinar de libera practica organizat in conditiile legii sa inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.

In cazul mortii animalului proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenta si consemnarea decesului in carnetul de sanatate.

La gasirea unui caine cu stapan pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta sectia de Politie cea mai apropiata in vederea depistarii si anuntarii proprietarului, se mai arata in proiect.

Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari din Romania. Utilizatorii RECS implicati in activitatea de identificare si inregistrare a cainilor garanteaza confidentialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, si se supun procedurilor de inregistrare la Colegiul Medicilor Veterinari judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, in vederea obtinerii licentei de utilizare care confera drepturi de acces si inregistrare a evenimentelor in RECS, mai prevede proiectul.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat in 31 mai o hotarare potrivit careia cainii cu stapan mai mari de patru luni trebuie declarati la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) pana in ianuarie 2014, stapanii riscand in caz contrar o amenda de 3.000 de lei.