Administratia Prezidentiala confirma, intr-un comunicat transmis miercuri seara, ca presedintele Traian Basescu a avut o discutie cu ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in 17 octombrie, si precizeaza ca in cursul acestei discutii seful statului "l-a avertizat" pe ministrul Chitoiu "sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal", motivand ca inlocuirea acestuia, "nejustificata si pe criterii politice", este "de natura sa creeze neincredere in sistemul bancar romanesc".

Presedintia precizeaza totodata ca interventia sefului statului a fost facuta "in baza Articolului 80, alin. (2) din Constitutia Romaniei".

CEC este banca de la care fiica presedintelui, Ioana Basescu, a luat un credit de 1,028 milioane lei pentru cumpararea de teren agricol in Calarasi, dupa cum a spus chiar presedintele Basescu. Tranzactia a fost facuta in 9 septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Ioanei Basescu.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, confirma ca a avut o discutie cu ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu in data de 17 octombrie a.c. in jurul orei 15.30. In cursul acesteia, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, domnul Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal.

Motivele pe care domnul presedinte Traian Basescu le-a invocat sunt urmatoarele: (1) - mandatul domnului Radu-Gratian Ghetea la conducerea CEC Bank expira in anul 2014, iar intreruperea acestuia fara o motivatie temeinica este de natura a crea neincredere in institutia bancara; (2) - domnul Radu-Gratian Ghetea detine, in prezent, si functia de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, functie rezervata numai directorilor de banci.

Dupa inlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu ca schimbarea din functie, nejustificata si tot pe criterii politice, a domnului Radu-Gratian Ghetea este de natura sa creeze neincredere in sistemul bancar romanesc. Interventia domnului presedinte a fost facuta in baza Articolului 80, alin. (2) din Constitutia Romaniei", se arata in comunicatul difuzat de purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat miercuri ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, care l-a "rugat" sa nu-l schimbe din functie pe directorul CEC Bank, Radu Ghetea.

Daniel Chitoiu si Victor Ponta au fost intrebati de un ziarist, intr-o conferinta comuna de presa organizata la Guvern si care avea ca subiect bugetul pe 2014, daca este adevarat ca ministrul Finantelor a fost sunat de presedintele Traian Basescu pentru a-i solicita sa nu fie schimbat din functie directorul general al bancii de stat CEC, Radu Ghetea.

Primul a reactionat premierul: "Eu am fost informat, mi-a spus ca a fost sunat de presedintele Basescu, nu includea si partea cu rugatul".

"Da, m-a sunat, acum doua trei saptamani", in conditiile in care se discuta procedura de schimbare a statutului CEC Bank, a raspuns si Daniel Chitoiu.

"Dl Ghetea a dat fuga la dl Basescu sa ceara sprijin pentru a nu fi schimbat", a comentat Ponta.

"M-a rugat frumos", a completat Daniel Chitoiu, care a precizat ca i-a transmis sefului statului ca, in momentul in care se va lua decizia de schimbare a statutului CEC Bank, se va face o evaluare a activitatii conducerii acestei institutii.

Daca a performat, ramane in functie, daca nu a performat, nu, a adaugat ministrul Finantelor.

Victor Ponta a mentionat, in acest context, ca l-a intrebat pe ministrul Justitiei in ce calitate suna presedintele procurorii si la ministri, facand referire la afirmatia lui Traian Basescu, care declarase, tot miercuri, ca i-a telefonat lui Lucian Papici pentru a-si cere scuze ca a fost implicat in disputa legata de terenul achizitionat de fiica sa Ioana in judetul Calarasi.

"Inteleg ca iarasi a sunat procurorii. Inteleg ca suna la ministri, e in regula, ca sa puna o pila", a continuat primul ministru, declarandu-se optimist ca o intrebare legata de aceasta chestiune va fi formulata de Consiliul Superior al Magistraturii.

Intrebat daca discutia cu presedintele Basescu s-a referit si la alte aspecte, Chitoiu a raspuns: "A fost directionata spre CEC".

Un ziarist a intrebat daca discutia s-a referit si la negocierile cu FMI. "Nu-l interesau astea", a comentat Ponta.