Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) informeaza, intr-un comunicat de presa, ca toate cheltuielile realizate de institutie pentru cazarea in cadrul deplasarilor externe s-au efectuat cu respectarea plafoanelor stipulate de Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.

Precizarile institutiei vin dupa ce HotNews.ro a aratat cum un grup format exclusiv din angajati CoNAS si inalti demnitari a strabatut Pamantul de-a lungul a doar 6 luni cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor. Turul organizat de agentia de turism in care fiica cea mica a mogulului Dan Voiculescu fusese actionar majoritar la momentul semnarii contractului cu CoNAS a costat 621.503 euro, bani provenind din fonduri publice.

"Mentionam ca, toate cheltuielile realizate de institutia noastra privind cazarea in cadrul deplasarilor externe, s-au efectuat cu respectarea plafoanelor stipulate de Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare", arata CoNAS in comunicatul de presa.

Institutia mai arata ca, in Spania, la institutiile omoloage din 4 zone autonome cu sistem distinct de acreditare, au participat la vizite de schimburi de bune practici 247 persoane, evaluatori externi de spitale certificati CoNAS care sunt contractati in procesul de evaluare a spitalelor ca membrii ai comisiilor de evaluare in vederea acreditarii, angajati ai institutiei, factori decizionali din sistemul de sanatate cu atributii in definirea si optimizarea politicilor de sanatate, precum si in implementarea si monitorizarea acestora.

In ceea ce priveste deplasarile externe la seminariile internationale organizate de Joint Commission International, la conferintele anuale internationale ISQua, la institutiile omoloage de renume, angajatii institutiei cu atributii in armonizarea standardelor, criteriilor si indicatorilor de acreditare, in perfectarea colaborarilor la nivel international, monitorizarea rezultatelor acestor colaborari, mai arata CoNAS.

  • CoNAS: Am incercat decontarea cheltuielilor din fonduri externe nerambursabile. Nu avem atributii in a raspunde cu privire la durata de evaluare a proiectelor

Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor precizeaza ca in 2009 a demarat colaborarea cu institutiile internationale omoloage, Haute Autorite de Sante din Franta si cu Joint Commission International din SUA, cu scopul armonizarii drepturilor pacientului european si accesul liber la serviciile medicale. CoNAS pecizeaza ca acestea sunt si doua dintre prevederile Directivei 2011/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, act cu termen limita de implementare la nivelul statelor membre 25.10.2013.

In paralel, prin cererea de finantare 3588344/2010/ cod SMIS nr. 30265 la AM-PODCA, s-a incercat decontarea cheltuielilor aferente schimburilor de bune practici din fonduri externe nerambursabile.

CoNAS reitereaza insa ca "nu are atributii in a raspunde cu privire la durata de evaluare a proiectelor (in cazul de fata peste 2 ani), alocarea fondurilor initial rezervate pentru fisele de proiect dezvoltate cu asistenta AM-PODCA catre alte axe si contradictia in procesul de evaluare a relevantei unor proiecte care pot dezvolta si perfectiona servicii publice unice asa cum este acreditarea unitatilor sanitare cu paturi".

Astfel ca proiectul, "considerat initial relevant, la capatul unei analize de oportunitate care a durat 2 ani, proces sustinut de numeroase solicitari din partea institutiei noastre privind stadiul analizei, nu a mai fost fost considerat relevant de catre autoritatea de management, fiind invocat tocmai faptul ca institutia a reusit indeplinirea unor atributii si obiective definite de lege, fiind blocata astfel, oportunitat ea decontarii cheltuielilor mai sus mentionate din fonduri externe nerambursabile", se arata in comunicat.

  • Veiturile incasate de din activitatea de acreditare sunt venituri proprii ale CONAS

CoNAS precizeaza ca veniturile incasate din activitatea de acreditare sunt venituri proprii ale Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor care urmeaza sa fie utilizate pentru organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, in conditiile legii.

"Conform art. 3 alin.(1) din H.G. nr. 1148/2008, republicata, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor este finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Orice cheltuiala efectuata pentru realizarea atributiilor unice prevazute de lege, sunt cheltuieli definitive", a precizat marti prin intermediul unui comunicat de presa CoNAS.

Institutia precizeaza insa ca, in primii ani de functionare ai institutiei, finantarea a fost asigurata preponderent din subventia de la bugetul de stat, iar pe masura ce au putut fi incasate venituri proprii, subventia a fost solicitata strict pentru acoperirea cheltuielilor lunare cu salariile, care sunt de aproximativ 220.00 lei pe luna.

HotNews.ro a relatat marti cazul unui grup de angajati CoNAS si inalti demnitari care au calatorit in jurul lumii, de-a lungul a doar 6 luni, cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor, cheltuielile fiind acoperite din bani publici. O agentie de turism, in care fiica cea mica a mogulului Dan Voiculescu detinea la acel moment majoritatea actiunilor, a castigat in martie 2011 un contract cu o institutie a statului destul de putin cunoscuta, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Scopul contractului, atribuit prin achizitie directa, era organizarea mai multor deplasari in strainatate. Presa a scris atunci despre contract, dar nimeni nu a putut profeti ca, pentru cativa angajati ai CoNAS, urma o calatorie in jurul lumii pe bani publici.

Un spital poate incepe sa functioneze in Romania doar dupa ce primeste o autorizatie sanitara de la Ministerul Sanatatii. Dupa ce incepe sa functioneze, spitalul are obligatia legala de a obtine in 5 ani acreditarea de la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Daca nu o face in 5 ani si nici nu primeste o prelungire a termenului, spitalul poate fi inchis. Procedura de acreditare CoNAS ofera o anumita clasificare a spitalelor - cu grad de incredere mediu, ridicat, etc. - dar nu poate influenta direct suma de bani primita de spitale de la Ministerul Sanatatii sau de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Pentru a putea demara procedura de acreditare (care este platita de spitalul solicitant) CoNAS are nevoie de experti antrenati in aceasta activitate. Este motivul pentru care, in 2010, institutia a depus un proiect - al carui manager era Oana Duca, directorul economic CoNAS - prin care solicita o finantare din fonduri europene nerambursabile pentru a-si trimite angajatii la pregatire in strainatate.

Dar, fara sa mai astepte evaluarea proiectului si semnarea contractului de finantare pentru a avea garantia obtinerii banilor europeni, conducerea CoNAS a decis sa solicite Guvernului acordarea unei subventii in valoare de 10.638.903 lei (aproape 2,5 milioane de Euro). In documentele adresate Guvernului de catre CoNAS se mentioneaza, conform surselor Hotnews, ca aceste milioane de Euro sunt aferente fondurilor europene, urmand asadar sa fie returnate la buget atunci cand vor sosi banii europeni. Insa, contractul de finantare pentru banii europeni nu fusese semnat. Nici macar nu fusese evaluat proiectul.

In decembrie 2012, Autoritatea de Management a acestor fonduri europene a respins definitiv proiectul depus de CoNAS, insa cei 2,5 milioane de Euro, acordati CoNAS-ului de catre stat, fusesera deja cheltuiti.

Cu o parte din acesti 2,5 milioane de Euro CoNAS a trimis peste 100 de oameni in Spania pentru a acumula expertiza in acreditarea spitalelor. Insa un grup mult mai restrans a facut un tur al Pamantului, in doar 6 luni, cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor. Printre destinatii se numara: Sidney (Australia), Seoul (Coreea de Sud), Hong-Kong (China), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Chicago (SUA), Miami (SUA), Buenos Aires (Argentina), Sao Paolo (Brazilia), Bogota (Columbia), Singapore.