O agentie de turism, in care fiica cea mica a mogulului Dan Voiculescu detinea la acel moment majoritatea actiunilor, a castigat in martie 2011 un contract cu o institutie a statului destul de putin cunoscuta: Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).

Scopul contractului, atribuit prin achizitie directa, era organizarea mai multor deplasari in strainatate. Presa a scris atunci despre contract, dar nimeni nu a putut profeti ca, pentru cativa angajati ai CoNAS, urma o calatorie in jurul lumii pe bani publici.

SA VEZI CE GHINION!

Un spital poate incepe sa functioneze in Romania doar dupa ce primeste o autorizatie sanitara de la Ministerul Sanatatii. Dupa ce incepe sa functioneze, spitalul are obligatia legala de a obtine in 5 ani acreditarea de la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Daca nu o face in 5 ani si nici nu primeste o prelungire a termenului, spitalul poate fi inchis. Procedura de acreditare CoNAS ofera o anumita clasificare a spitalelor - cu grad de incredere mediu, ridicat, etc. - dar nu poate influenta direct suma de bani primita de spitale de la Ministerul Sanatatii sau de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Pentru a putea demara procedura de acreditare (care este platita de spitalul solicitant) CoNAS are nevoie de experti antrenati in aceasta activitate. Este motivul pentru care, in 2010, institutia a depus un proiect - al carui manager era Oana Duca, directorul economic CoNAS - prin care solicita o finantare din fonduri europene nerambursabile pentru a-si trimite angajatii la pregatire in strainatate.

Dar, fara sa mai astepte evaluarea proiectului si semnarea contractului de finantare pentru a avea garantia obtinerii banilor europeni, conducerea CoNAS a decis sa solicite Guvernului acordarea unei subventii in valoare de 10.638.903 lei (aproape 2,5 milioane de Euro). In documentele adresate Guvernului de catre CoNAS se mentioneaza, conform surselor Hotnews, ca aceste milioane de Euro sunt aferente fondurilor europene, urmand asadar sa fie returnate la buget atunci cand vor sosi banii europeni. Insa, repetam!, contractul de finantare pentru banii europeni nu fusese semnat. Nici macar nu fusese evaluat proiectul.

In decembrie 2012, Autoritatea de Management a acestor fonduri europene a respins definitiv proiectul depus de CoNAS.

Ghinion insa! Cei 2,5 milioane de Euro, acordati CoNAS-ului de catre stat, fusesera deja cheltuiti. Oana Duca, managerul proiectului si directorul economic al CoNAS din 2009 pana in prezent, nu a acceptat un dialog direct pe acest subiect. Raspunsul ne-a fost oferit in scris, in urma unei cereri oficiale din partea Hotnews:

  • Institutia noastra nu are atributii in a raspunde cu privire la durata de evaluare a proiectelor (in cazul de fata peste 2 ani), alocarea fondurilor initial rezervate pentru fisele de proiect dezvoltate cu asistenta AM-PODCA catre alte axe si contradictia in procesul de evaluare a relevantei unor proiecte care pot dezvolta si perfectiona servicii publice unice asa cum este acreditarea spitalelor”.

DISTRACTIA ABIA ACUM INCEPE!

Cu o parte din acesti 2,5 milioane de Euro CoNAS a trimis peste 100 de oameni in Spania pentru a acumula expertiza in acreditarea spitalelor. Insa un grup mult mai restrans, format exclusiv din angajati CoNAS si inalti demnitari, a strabatut Pamantul de-a lungul a doar 6 luni cu scopul oficial de a studia criteriile de acreditare a spitalelor.

Ocolul Pamantului in sase luni – itinerariul deplasarilor CoNAS

Un adevarat tur in jurul lumii, organizat de agentia de turism in care fiica cea mica a mogulului Voiculescu fusese actionar majoritar, si care a costat 621.503 Euro, fiecare banut provenind din fonduri publice.

Iata destinatiile (tineti-va bine!):

OCTOMBRIE – NOIEMBRIE 2011:

  • Sydney (Australia),
  • Seoul (Coreea de Sud),
  • Hong-Kong (China),
  • Dubai (Emiratele Arabe Unite).

IANUARIE – FEBRUARIE 2012:

  • Chicago (SUA),
  • Miami (SUA),
  • Buenos Aires (Argentina),
  • Sao Paolo (Brazilia),
  • Bogota (Columbia).

APRILIE 2012:

O parte dintre aceste calatorii au fost oficial etichetate ca schimb de bune practici intre CoNAS si institutiile omoloage din Argentina, Brazilia, Columbia sau Australia. E greu de inteles de ce romanii au avut nevoie sa calatoreasca pana in America de Sud pentru a invata cum sa acrediteze spitale. Asa ca am intrebat Comisia de Acreditare a Spitalelor de ce a fost nevoie de atat de multe deplasari in atat de multe destinatii exotice, intr-o perioada atat de scurta. Raspunsul:

  • Considerand tardivitatea demararii efective a procesului de acreditare in tara noastra, respectiv in anul 2009, anual au fost introduse in planul de formare profesionala seminarii internationale si sesiuni de schimb de bune practici cu institutii omoloage functionale la nivel international pentru a beneficia de experienta si expertiza specialistilor in domeniu”.

Directorii CoNAS au mers la Miami, Dubai, Seoul si Singapore pentru a participa la seminarii organizate de Joint Commission International (JCI), o organizatie cu renume in procesul de acreditare a spitalelor. Din fotografiile la aceste seminarii, publicate chiar de JCI, se observa ca majoritatea participantilor provin din regiunile geografice invecinate cu locul de derulare a seminarului. La Dubai sau la Seoul romanii erau, probabil, cei mai exotici.

Pe site-ul JCI se mentioneaza ca “toate seminariile noastre folosesc o agenda usor diferita si se concentreaza pe subiecte usor diferite, astfel ca va rugam sa va asigurati ca seminarul la care intentionati sa participati cuprinde si subiectele de care aveti nevoie”. Din informatiile HotNews, cel putin doi angajati CoNAS au avut nevoie de toate subiectele, ei participand la toate aceste seminarii. Cel putin un angajat al CoNAS a participat si la fiecare calatorie in orasele din America de Sud si in Australia. Nu am reusit sa aflam numele acestor fericite personaje, desi am solicitat oficial CoNAS sa ne comunice cine sunt participantii la toate aceste deplasari.

Ocolul Pamantului s-a incheiat in aprilie 2012 la Singapore, acolo unde delegatia formata din 6 angajati ai CoNAS si trei inalti functionari din Ministerul Sanatatii a fost cazata intr-unul dintre cele mai cunoscute hoteluri ale lumii: Marina Bay Sands din Singapore, chiar locul de organizare a seminarului JCI.

Unul dintre angajatii CoNAS si-a postat pe contul de Facebook o fotografie in care o vedem in “piscina a infinitului” de pe acoperisul hotelului, la 67 de metri deasupra solului. O prietena comenteaza fotografia astfel: “Maaamaaa ce mistooo! Ce invidioasa sunt...”.

Piscina hotelului Marina Bay Sands din Singapore

sursa foto: wikipedia

Trei dintre angajatii CoNAS au petrecut doua saptamani la acest hotel, motivul oficial invocat in raspunsul adresat Hotnews fiind ca au participat si la o sesiune bilaterala si la seminarul JCI. La receptia hotelului Marina Bay Sands o camera single costa aproape 400 de dolari pe noapte si cazarea unor oficiali romani, pe banii statului, in camere atat de scumpe este interzisa prin lege (HG 518/1995 actualizata).

Mihai Moldoveanu, directorul agentiei de turism care s-a ocupat de aceste calatorii ale angajatilor CoNAS in jurul lumii, ne-a spus ca nu stie “care a fost tariful camerei, dar in niciun caz cel afisat [pe site-ul hotelului, n.red.]. Tariful de receptie este cel maxim la care un hotel isi vinde camerele. Dupa care exista tarife de individual si de grupuri care sunt din ce in ce mai negociate fata de tariful standard.” In raspunsul oficial transmis de CoNAS se mentioneaza ca opt camere au costat 150 dolari/noapte, iar alte doua, rezervate pentru demnitari, 300 dolari/noapte. Sumele se incadreaza fix in prevederile legale.

Dar conform documentelor consultate de Hotnews, preturile camerelor la Marina Bay Sands inregistrate in facturile transmise agentiei romanesti de catre hotelul din Singapore si intermediarul turistic sunt intre 350 si 382 de dolari pe noapte. L-am rugat pe directorul agentiei de turism sa ne explice fenomenul: “Nu stiu ce sa va spun”, spune Mihai Moldoveanu. ”Noi, toate facturile pe care le faceam catre CoNAS erau incadrate in buget, nu puteam sa depasim bugetul. Puteti sa-mi dati numarul facturilor si voi verifica. Este foarte posibil sa fie niste facturi la care, dupa aceea s-au facut niste discount-uri.” Am transmis numarul facturilor respective si asteptam raspunsul.

Problemele nu sunt limitate la cazul particular Singapore deoarece, conform documentelor consultate de HotNews, exista si alte inadvertente intre contabilitatile CoNAS si ale agentiei de turism respective. Mihai Moldoveanu sustine insa ca “nu exista nicio diferenta. [CoNAS] nu a platit niciodata in avans, nu se poate sa fi platit fara sa aiba la baza o factura. Asta tine probabil de inregistrarile pe care le-a facut contabila, stiu eu... Contabila probabil nu a inregistrat la timp sau nu stiu ce sa va spun. Eu am incredere in contabila mea. Sincer va spun: o fi facut ceva si le-a inregistrat mai tarziu.“

Hotelul din Singapore unde trei angajati CoNAS au fost cazati doua saptamani

sursa foto: wikipedia

Delegatia CoNAS care s-a deplasat in aprilie 2012 la Singapore a fost formata din:

  • Florin Valentin Petrache – director general CoNAS (2009 - prezent),
  • Oana Duca – director economic CoNAS (2009 - prezent)
  • Vlad Romano – director proceduri de acreditare CoNAS (2009 - prezent),
  • Vilmos Lukacs – presedinte CoNAS la acea data,
  • Andrei David – sef serviciu CoNAS,
  • Iulia Nona – consilier CoNAS,
  • Adrian Streinu Cercel – secretar de stat in Ministerul Sanatatii la acea data,
  • Florian Bodog – directorul de cabinet al ministrului Sanatatii la acea data, Ritli Ladislau,
  • Georgeta Bumbac – director economic in Ministerul Sanatatii.

L-am intrebat pe Mihai Moldoveanu si care este relatia dintre agentia sa de turism si Corina Voiculescu, fiica mogulului Dan Voiculescu. “Corina Voiculescu, si nici familia Voiculescu, nu a avut nici cea mai mica implicare in contractul CoNAS”, ne-a spus Moldoveanu. “Nici macar nu au stiut de acest contract. Corina, la momentul respectiv era asociata noastra, dar ea a aflat de Contract cand deja era in derulare. Stia ca am participat la licitatie si asa mai departe, dar am informat-o, abia dupa ce am inceput efectiv sa lucram cu CoNAS, ca intr-adevar am castigat licitatia". Presa a scris atunci - vedeti aici - despre suspiciunile ridicate in jurul acestei licitatii.

Cum nu am inteles daca Corina Voiculescu a aflat despre contractul cu CoNAS atunci cand acesta “deja era in derulare” sau daca “stia ca am participat la licitatie” (ambele afirmatii contradictorii ii apartin lui Mihai Moldoveanu), i-am adresat in scris cateva intrebari lamuritoare. Pana la ora publicarii acestui articol nu am primit niciun raspuns.

In septembrie 2009, Corina Voiculescu prelua majoritatea actiunilor agentiei de turism respective caci, spune Mihai Moldoveanu, “noi ne stim de foarte multi ani si a fost pe principiul hai sa incercam. E o chestie de prietenie”. La patru luni de la castigarea in aprilie 2011 a contractului cu CoNAS, Corina Voiculescu iese din firma “din motive personale”, conform lui Mihai Moldoveanu. De toate actele de intrare si iesire a Corinei Voiculescu in si din aceasta agentie de turism s-au ocupat consilierii juridici care au in grija si companii precum Antena TV Group, Intact sau Grivco.

A trecut un an si jumatate de la organizarea acestei calatorii in jurul lumii la care au participat cativa dintre angajatii CoNAS. Presedintii institutiei s-au schimbat deja de cateva ori, ei fiind numiti in functie chiar de catre prim-ministrii de la momentul respectiv. Dar directorii importanti din CoNAS, printre care gasim si participanti la unele dintre calatoriile exotice de mai sus, precum Oana Duca sau Florin Petrache, sunt de neclintit.

Care este asadar rezultatul concret al numeroaselor seminarii si schimburi de experienta organizate la Miami, Singapore, Dubai, Hong-Kong, Seul, in Brazilia, Argentina, Columbia sau Australia?

Expertii CoNAS acreditasera pana in septembrie 2013 doar 77 spitale. Conform planului oficial de acreditare a spitalelor publicat chiar pe site-ul institutiei, in ultimii trei ani ar fi trebuit sa fie acreditate deja 328 spitale. Expertii CoNAS sunt in urma cu aproape 200 de spitale.

Le uram in continuare, distractie placuta!

  • Daca doriti sa semnalati alte cazuri de coruptie sau incompetenta din sistemul sanitar romanesc o puteti face aici