Noul Cod silvic provoaca noi disensiuni in USL. Ministrul liberal Lucia Varga a facut proiectul, a fost aprobat in Guvern si trimis in Parlament, insistand sa fie aprobat pana la sfarsitul anului. Proiectul e acum in dezbatere la comisii, insa vineri ministrul social-democrat Rovana Plumb a anuntat ca dezbaterea ar trebui amanata deoarece nu au fost depuse propuneri si amendamente de catre specialisti pe proiect.

DefrisariFoto: USER UPLOADED

Mai mult, in aceeasi zi, Varga, aflata la o dezbatere pe codul silvic in Bistrita-Nasaud, s-a lovit de opozitia vehementa a pesedistilor, afland totodata ca acestia vor sa amane adoptarea legii, invocand lipsa amendamentelor precum si necesitatea unui nou Cod Silvic datorita modificarilor de amploare propuse de Varga. Liberalii nu se dau batuti si au adoptat luni o noua rezolutie de sustinere a proiectului.

Ministrul liberal a acuzat dur in ultima perioada mafia defrisarilor ilegale, facand trimiteri la sustinerea politicului in plan local. Principala modificare a noului Cod consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are acte de provenienta, deci taiat ilegal, iar traseul lemnului va fi urmarit printr-un sistem electronic. Intre 1990-2011 au fost defrisate ilegal 366.000 ha de padure cauzand un prejudiciu de 5 miliarde de euro.

PSD-ul acuza lipsa dezbaterilor pe proiectsi cer amanarea adoptarii

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a sustinut, vineri, 8 noiembrie, ca dezbaterea parlamentara pe fond privind modificarea Codului silvic ar trebui amanata astfel incat sa se dea posibilitatea specialistilor sa faca propuneri si sa depuna amendamente la acest proiect de lege.

"Au aparut aceste probleme legate de Codul Silvic si va trebui sa luam o decizie politica, in sensul de a nu intra pe dezbatarea pe fond, care ar trebui sa aiba loc martea viitoare in Parlament, deoarece specialistii si colegii ma informeaza ca nu s-au depus toate propunerile care au fost facute si de faptul ca filosofia Codului Silvic este cea legata de evolutia economica si nu se tine cont de aspectele politicilor de mediu si sociale", a spus Rovana Plumb care sustine ca ar fi actionat mai din timp daca stia c ape lege nu au fost depuse amendamente, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege de modificare a Codului silvic a fost dezbatut, marti, de membrii Comisiei pentru agricultura din Senat, in prezenta ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga.

Tot marti proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei juridice a Senatului, senatorii juristi constatand ca acest proiect incalca normele de tehnica legislativa, deoarece modifica mai mult de jumatate din corpul legii Codului silvic care este in prezent in vigoare.

Acestia au apreciat, tinand cont de amploarea modificarilor propuse de Executiv, ca initiatorul ar trebui sa prezinte, in schimb, nu un proiect de modificare a Codului silvic, ci un nou Cod silvic.

Liberalii sustin ca dezbaterile au inceput inca din martie. "Proiectul nu poate fi retras"

Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga, a respins tot vineri, 8 noiembrie, la Bistrita, acuzatiile pesedistilor sustinand ca dezbaterile pe proiect au existat inca din luna martie in cel putin 20 de localitati din intreaga tara. "Am avut intalniri inclusiv cu Academia Romana, cu specialisti de la universitati, cu administratori de paduri private, cu administratori de paduri ale statului, cu organizatii neguvernamentale, primarii. Am fost in toate grupurile parlamentare - Putere, Opozitie - inca inainte de a depune proiectul. Am fost in comisiile reunite de agricultura, astfle incat cred ca este un act normativ care a beneficiat de o larga dezbatere publica', a adaugat Varga.

Aceasta sustine ca proiectul noului Cod silvic nu poate fi retras din dezbatere parlamentara, deoarece nu permite procedura si ca dezbaterile trebuie sa continue tot in Parlament pentru a se aduce imbunatatiri proiectului.

Antonescu: PNL a adoptat o rezolutie pentru sustinerea Codului Silvic

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul sedintei BPN, ca a fost adoptata o rezolutie pentru sustinerea Codului silvic, initiat de ministrul Lucia Varga, justificand noua decizie prin faptul ca liberalii sunt "fani" ai acestui act normativ.

"S-a adoptat o rezolutie de sustinere a Codului silvic, propusa de doamna ministru Lucia Varga si pe care Biroul Politic a adoptat-o in unanimitate", a anuntat Antonescu, citat de Mediafax.

El a fost intrebat de ce a fost necesara o noua rezolutie pe Codul silvic, dupa ce recent conducerea PNL si-a dat girul asupra acestuia.

"Asa ne place noua sa dam rezolutii pe Codul silvic. Suntem fani Codul silvic (...). Doamna ministru a dorit sa aiba inca o expresie a sustinerii totale a PNL pentru demersul domniei sale si, cum suntem convinsi ca trebuie sustinut, am mai dat o rezolutie", a declarat Antonescu.

Prevederea din noul Cod care a bagat spaima in samasarii lemnului

Principala modificare consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are acte de provenienta, deci taiat ilegal, si astfel protejarea padurilor de defrisarile ilegale. Traseul lemnului va fi urmarit printr-un sistem electronic, pentru a se verifica daca se vinde o cantitate mai mare de lemn decat cea aprobata pentru taiere, iar vinovatii vor primi sanctiuni penale.

In plus, Romsilva va asigura paza gratuit pentru micii proprietari de padure care nu isi permiteau sa isi pazeasca padurea si era furata. In absenta unor reglementari dure si eficiente in acest domeniu, in pertioada 1990-2011 au fost defrisate 366.000 de hectare de padure, atat din ocoalele silvice de stat cat si din cele private, cauzand un prejudiciu de 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, in Romania se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Din datele/informatiile prezentate de Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza in medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezinta taierile ilegale. Costurile de reimpadurile sunt imense, de exemplu, pentru impadurirea a 700 de ha in Arges, autoritatile urmeaza sa plateasca circa 3 milioane de euro.