Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) anunta pentru miercuri proteste de strada in Capitala si in centrele universitare din tara, prin care se va cere Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

"Ca urmare a nemultumirilor legate de felul in care guvernantii trateaza educatia din Romania, studentii din intreaga tara vor iesi in strada miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere astfel Guvernului Romaniei alocarea a 6% din PIB pentru educatie", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, luni seara, de ANOSR.

In tara, protestele vor avea loc la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia.

Studentii se declara "revoltati de lipsa de responsabilitate pe care guvernantii Romaniei o arata fata de educatie, cand ea este definita ca o prioritate nationala".

Printre nemultumirile lor se numara, potrivit ANOSR, faptul ca universitatile, in contextul unei subfinantari constante a educatiei, au fost nevoite sa creasca taxele, sa comaseze grupe si facultati sau sa reduca si chiar sa opreasca, in unele cazuri, investitiile ce tin de imbunatatirea calitatii sistemului educational.

"Totodata, studentii sunt revoltati si de faptul ca bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea, ele nereusind sa acopere nici jumatate din costurile de masa si de cazare, de faptul ca jumatate dintre studentii din Romania ajung sa renunte la studii din motive financiare sau din cauza ca nu si-au ales corespunzator facultatea si de faptul ca Romania este la coada Uniunii Europene atat in ceea ce priveste finantarea educatiei cat si rata populatiei cu studii superioare", se mai arata in comunicat.

Principala revendicare a studentilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educatiei, este respectarea legii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie, subliniaza ANOSR.

Studentii mai cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa fie marita cu 30% subventia camine-cantine, sa creasca si fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora.

Demersurile studentilor pentru cresterea finantarii educatiei au inceput inca din ianuarie, odata cu petitia de peste 100 de metri semnata de 10.000 de studenti din intreaga tara, care a fost depusa la Guvern si Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a starnit nicio reactie din partea institutiilor statului, acestea ignorand complet mesajul".

In 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidara cu protestul din Capitala al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Sindicalistii din educatie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru invatamant, liderul FSLI, Simion Hancescu, anuntand ca, in perioada imediat urmatoare, va fi organizat un referendum in randul membrilor de sindicat, in ceea ce priveste declansarea unei greve generale.