Magistratii Gheorghe Popovici si Danut Volintiru, candidati la functiile de procuror-sef si respectiv procuror-sef adjunct ai Sectiei I din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), au fost avizati favorabil, luni, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informeaza Mediafax.

Totodata, Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil si propunerea de numire a Marianei Alexandru in functia de procuror-sef adjunct la Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA.

"Cu unanimitate voturi Sectia de procurori a avizat pozitiv toate cele trei propuneri ale ministrului Justitiei, pentru cele trei functii la Directia Nationala Anticoruptie. Hotararile urmeaza sa fie motivate in cursul zilei de astazi (luni, n.r.) si transmise ministrului Justitiei cel tarziu maine", a declarat presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala.

In 11 octombrie, ministrul Justitiei a transmis Sectiei pentru procurori din CSM o adresa prin care a solicitat retragerea propunerilor transmise in 3 octombrie de numire a Iulianei Bendeac si a lui Viorel Ioan Cerbu pentru functiile de procuror-sef si, respectiv, procuror-sef adjunct ai Sectiei I de combatere a coruptiei (Sectia I) din DNA.

Tot atunci, ministrul Justitiei a transmis CSM noi propuneri pentru aceste functii, respectiv Gheorghe Popovici - pentru functia de procuror-sef la Sectia de combatere a coruptiei - si Danut Volintiru - pentru functia de adjunct la aceeasi sectie.

De asemenea, a fost propusa numirea Marianei Alexandru in functia de procuror sef adjunct la Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie. Alexandru ocupase functia de adjunct la Sectia I pana cand s-a decis incetarea delegarii ei, odata cu cea a lui Lucian Papici.

Ministrul Robert Cazanciuc a decis, in urma consultarilor avute cu seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, si cu procurorii Iuliana Bendeac si Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora, preciza Ministerul Justitiei.

Procurorii Gheorghe Popovici, Danut Volintiru si Mariana Alexandru au fost delegati pe functii incepand din 11 octombrie, pentru sase luni, de catre procurorul general Tiberiu Nitu.

Totodata, Nitu a dispus incetarea delegarii procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici si Danut Volintiru in functiile sef al Sectiei I, adjunct al Sectiei I, sef serviciu al Sectiei de I si, respectiv, adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie.

Gheorghe Popovici, alaturi de cea in locul careia a fost delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justitiei pe Dan Voiculescu si pe fiica acestuia Camelia, in dosarul in care directorul general Antena TV Group SA, SorinAlexandrescu, este acuzat de santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Danut Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul "Trofeul Calitatii", in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, declara, in 9 octombrie, ca inlocuirea procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, de la conducerea Sectiei I, a perturbat activitatea Directiei, dar principala problema este modalitatea in care s-a facut aceasta inlocuire.

Kovesi a precizat ca a facut o recomandare scrisa ministrului Justitiei cu privire la persoanele care pot indeplini functiile de procuror-sef si adjunct la Sectia I, optiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru si Lucian Papici. "Am considerat ca acestea sunt cele mai bune propuneri pentru sectia I", a spus Kovesi.

In 2 octombrie, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati atunci procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie preciza ulterior, intr-un comunicat de presa, ca incetarea delegarii procurorului Lucian Papici si a adjunctei acestuia de la conducerea Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a avut in vedere faptul ca ministrul Justitiei a transmis CSM propunerile de numire in functii de conducere la Directie.

Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiasi procuror pe aceeasi functie.