Secretarul general-adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, va veni in Romania pe 25 noiembrie, in cadrul unei misiuni de evaluare pe Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie , si se va intalni cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, cu sefi ai parchetelor si cu parlamentari romani, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Contactat de HotNews.ro, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a confirmat informatia.

Michel Servoz, secretar general adjunct al Comisiei EuropeneFoto: Committee of the Regions/ Wim Daneels, Flickr.com

"Da, va fi intr-adevar, la sfarsitul lunii noiembrie, o misiune MCV, asa cum se intampla in fiecare an, ca parte a contactelor regulare intre Comisie si autoritatile romane. Dl. Servoz si echipa Comisiei se vor intalni cu o serie intreaga de oficiali romani, cum ar fi ministrul Justitiei, conducerea institutiilor judiciare si membri ai Parlamentului. Ca la toate misiunile MCV, obiectivul este de a discuta despre progresele inregistrate de Romania in indeplinirea obiectivelor MCV", a declarat Mark Gray, la solicitarea HotNews.ro.

Alte surse au precizat pentru HotNews.ro ca executivul european intentioneaza sa lege neregulile din sistemul romanesc de absorbtie a fondurilor europene si din procedurile de achizitii publice de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie.

Intrebat de HotNews.ro daca se poate face vreo legatura intre fondurile europene si MCV, Mark Gray a raspuns: "Nu este o legatura directa, dar politici eficiente si robuste pentru integritate si lupta impotriva coruptiei sunt, bineinteles, esentiale pentru proceduri eficace la achizitiile publice si absorbtia fondurilor europene".

Aceasta ar fi pentru prima data cand se fac legaturi intre devierile de la normele de integritate in absorbtia fondurilor UE si Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. O situatie asemanatoare este cea in care la nivel informal problema MCV este invocata in procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Desi Comisia Europeana face oficial o demarcatie intre Schengen si MCV, la nivelul Consiliului Uniunii Europene legatura dintre cele doua dosare se face cat se poate de direct, statele membre invocand MCV petru a refuza accesul Romaniei si Bulgariei in zona europeana de libera circulatie.

Cea mai recenta misiune a Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie a avut loc in 23-27 septembrie, insa numai la nivel de experti.

Conform unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, ministrul de resort, Robert Cazanciuc, a discutat cu tehnicienii europeni despre finalizarea procesului de adoptare in Parlament a pachetului legislativ in materie penala, dialogul institutionalizat cu societatea civila in domeniul justitiei, asigurarea resurselor necesare finantarii sistemului judiciar.

Alte discutii au vizat atunci asigurarea stabilitatii conducerii la varful Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, continuarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie, crearea premiselor pentru infiintarea Tribunalului Comercial Bucuresti, lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolventei.

Urmatorul raport MCV al Comisiei Europene era programat pentru luna decembrie 2013, insa a fost amanat pentru ianuarie 2014.

Discutiile despre legaturile dintre proiectele pe fonduri europene si problemele de integritate ale unor oameni politici din Romania s-au aplificat asta-vara, pe fondul deciziilor Agentiei Nationale de Integritate privind situatia de incompatiilitate si conforct de interese in care se gaseau o serie de primari si sefi de Consilii Judetene care ocpau in paralel si posturi de membri ai Adunarilor Generale ale Actionarilor unor companii de utilitati de interes local care derulau mari proiecte cu fonduri europene.

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, seful CJ Brasov Aristotel Cancescu si primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au primit decizii de incompatibilitate din partea ANI, intrucat edilii faceau parte si din AGA ale unor companii de utilitati. Societatile respective deruleaza ample proiecte pe fonduri europene, unele prezente si pe lista de proiecte prioritare intocmita de Ministerul Fondurilor Europene.

In acest context, parlamentari PSD au initiat un proiect de lege prin care primarii si sefii de consilii judetene sa poata face parte si din adunarile generale ale actionarilor companiilor de utilitati.