Protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana au continuat in Bucuresti pentru a 11-a duminica la rand. In jur de 500 de manifestanti - potrivit estimarilor Jandarmeriei facute in jurul orei 19:00 - s-au adunat duminica seara in Piata Universitatii. Spre deosebire de duminicile precedente, nu a mai avut loc un mars spre vreunul dintre cartierele Capitalei. "In duminica aceasta stam pe loc, dar nu ne oprim aici", au anuntat organizatorii protestului.

Participantii la protest au avut bannere pe care scria:

Uniti, nu separati, doar aliati.

Suntem independenti din 1848, nu vrem cianura si fractura.

Uniti salvam Romania.

Nu gazelor de sist.

Va uitati la tv in timp ce ei golesc subsolul.

Protestul de duminica a inclus un spatiu de joaca pentru copii, un atelier de creat bannere, o expozitie de fotografie si muzica la instrumente improvizate.

Aproximativ 50 de oameni, majoritatea din Pungesti, dar si de la Barlad, care se opun exploatarii gazelor de sist, au venit duminica seara la Universitate si s-au alaturat protestatarilor fata de proiectul de la Rosia Montana, multumindu-le pentru ca i-au sprijinit.

Grupul protestatarilor vasluieni, autointitulat Miscarea de Rezistenta Pungesti, a ajuns in Piata Universitatii, duminica seara, alaturandu-se celor care protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Liderul grupului, Constantin Paslaru, a urcat pe scena si le-a multumit protestatarilor bucuresteni care i-au sprijinit pe vasluienii care s-au opus, la Pungesti, amplasarii primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania.

Cateva sute de opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana s-au adunat duminica seara la Universitate, in zona statuilor, unde au amenajat diferite spatii tematice, potrivit Mediafax.

Exista un spatiu dedicat copiilor unde au fost amplasate corturi mici si mese, unde copii picteaza, coloreaza, deseneaza pe asfalt si se joaca cu baloane. Unii dintre ei poarta pelerine cu tricolorul. Nu departe, spre incantarea copiilor, stau cainii mai multor participanti la protest.

La "Punctul turistic si cultural Rosia Montana" sunt expuse fotografii de mari dimensiuni realizate la Rosia Montana, iar alaturi, pe o masuta, botezata "Biblioteca", sunt carti, brosuri si albume cu obiective din zona.

Un grup de tineri au improvizat instrumente de percutie din diverse obiecte si canta, iar altii au intins pe asfalt foi mari si fac fac bannere cu sprayuri cu vopsele.

Zeci de biciclisti sunt prezenti, ca in fiecare duminica, si la acest protest.

Nu lipsesc nici steagurile si pancartele, pe care sunt scrise mesaje precum "Domnilor parlamentari, respectati-va tara, respingeti un proiect umilitor, neconstitutional si dezastruos economic, ecologic si cultural", "Pentru ca raul sa triumfe e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic", "De cate abuzuri mai e nevoie ca sa iesi in strada", "Opriti crimele impotriva Romaniei: transformarea Muntilor Apuseni in pasta/mal de cianuri", "Cand injustitia devine lege, rezistenta devine datorie", "Mihai Viteazul: O viata avem romani si o cinste. Desteptati-va ca am dormit destul"

Se scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Demisia", iar mai multi participanti - reprezentanti ai unor ONG-uri de mediu si pentru patrimoniu, un reprezentant al studentilor si altii se adreseaza celor prezenti de pe o scena special amenajata. Cei care iau cuvantul multumesc celor prezenti si fac apel sa nu se renunte la aceasta actiune, iar participantii sa ramana uniti

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este in prezent la Comisia parlamentara speciala, care este asteptata sa dea, luni seara, un vot pe proiectul Guvernului.