Cetatenii afgani declarati indezirabili de Curtea de Apel Bucuresti erau adeptii unei grupari teroriste afiliate Al-Quaida si desfasurau in Romania activitati de propaganda islamica extremista si radicalizare, a declarat vineri, pentru Agerpres, Sorin Sava, purtator de cuvant al Serviciului Roman de Informatii. Patru cetateni afgani au fost declarati, vineri, indezirabili pe o perioada de 15 ani de catre Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce SRI a monitorizat activitatea lor, incepand din anul 2012, si a stabilit ca strainii aflati in Romania in calitate de solicitanti ai statutului de refugiat au desfasurat activitati care constituie riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale.

"Erau adeptii unei grupari teroriste din Afganistan afiliate Al-Quaeda si desfasurau pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista si radicalizare. Cetatenii afgani formau un grup izolat organizat dupa criterii ideologice si pregatire militara, care era coordonat de un lider ce exercita supra lor activitati de indoctrinare religioasa specifice ideologiei Al-Quaida", a declarat Sorin Sava.

El a mai spus ca, in urma masurilor specifice, componenta operativa a Brigazii Antiteroriste a SRI a stabilit cu certitudine ca cetatenii afgani detineau cunostinte cu privire la confectionarea de dispozitive explozive improvizate si aveau pregatire specifica atentatorilor sinucigasi. "Pe timpul sederii in Romania au mentinut si au permanentizat legaturi cu elementele teroriste aflate in exteriorul tarii noastre. Toti membrii sunt retinuti in custodie publica cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, in speta Inspectoratul General pentru Imigrari, in vederea indepartarii lor de pe teritoriul national. SRI are ca prioritate majora prevenirea oricaror riscuri si amenintari pe profil antiterorist", a precizat Sava.

"Se admite sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in contradictoriu cu intimatii Mansoor Shah Ghafoory, Addaljalil Khan, Ahmadzai Faisal, Ahmad Shafi si Inspectoratul General pentru Imigrari. Declara pe numitii Mansoor Shah Ghafoory, cetatean afgan, nascut la data de 01.01.1990 in Laghman - Afganistan, fiul lui Zaid si Razeda, Addaljalil Khan, cetatean afgan, nascut la data de 07.04.1995 in Baghlan - Afganistan, fiul lui Khalil Rahman si Halima, Ahmadzai Faisal, cetatean afgan, nascut la data de 09.11.1982, fiul lui Afzal Khan si Habiba Bibi, si Ahmad Shafi, cetatean afgan, nascut la data de 20.04.1996, fiul lui Mangal si Anar Fata, ca persoane indezirabile pentru ratiuni de securitate nationala pe o perioada de 15 ani. Dispune luarea in custodie publica a strainilor pana la indepartarea de pe teritoriul Romaniei, in temeiul art. 97 alin. (3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.