Ministerul Sanatatii recomanda pacientilor care au folosit in ultimele doua saptamani produsul Pegasys 180 ᅫg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta, in cazul cumpararii acestuia in ultimele doua saptamani, sa se adreseze imediat medicului curant. Politia si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) au demarat o ancheta dupa ce in trei farmacii din tara au fost gasite seringi cu ser contra hepatitei B si C contrafacute, au declarat, pentru Mediafax, oficiali din ANM.

Comunicatul Ministerului:

Ca urmare a informatiilor cu privire la existenta pe piata farmaceutica din Romania a unor cutii contrafacute prevazute cu eticheta Pegasys 180 ᅫg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a), Ministerul Sanatatii a solicitat ANMDM, autoritatea responsabila in domeniul medicamentului, sa intreprinda toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situatiei, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit.

In acest sens, ANMDM a informat specialistii din domeniu, doctori si farmacisti, referitor la aparitia produsului contrafacut si, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piata farmaceutica. De asemenea, reprezentantii ANMDM au luat legatura cu compania producatoare in vederea inlocuirii de urgenta a produsului.

Comisiile Nationale de Boli Infectioase si Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii vor elabora, daca va fi cazul, in cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacientilor care folosesc in mod regulat acest produs.

In prezent, activitatea de control a MS, ANMDM, cat si a celorlalte autoritati de control abilitate se afla in derulare.

In scopul prevenirii oricarei complicatii medicale, Ministerul Sanatatii recomanda pacientilor care folosesc produsul Pegasys 180 ᅫg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a) in tratamentul curent, in cazul achizitionarii acestuia in ultimele doua saptamani, sa se adreseze imediat medicului curant in vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

MS va reactualiza, in cel mai scurt timp, OMS Nr 456/2013pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate si in vederea asigurarii medicamentului Pegasyspe piata din Romania.

Seringile cu ser contra hepatitei contrafacute, in legatura cu care a fost demarata o ancheta, au fost gasite in doua farmacii din Pitesti si in una din judetul Ialomita, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei.

"Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost gasite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apa cu glucoza, in locul solutiei cu substanta activa peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic si au pistoane de culoare alba, desi produsele originale sunt din sticla si au pistoane de culoare rosie. In plus, capacul protector al acului este de culoare neagra, in timp ce, la medicamentul original, este gri", spun sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori si codul de bare. "In rest, cutia este foarte bine copiata", au mai spus sursele citate.

Ancheta a fost demarata in urma unor sesizari primite de la pacienti.

O seringa Pegasys are un pret mediu de peste 750 de lei.