Senatorii au respins miercuri propunerea legislativa cu privire la interzicerea explorarii si exploatarii prin fracturare (fisurare) hidraulica a hidrocarburilor gazoase sau lichide si anularea licentelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizeaza aceasta metoda, anunta Agerpres. Initiativa a fost respinsa pentru ca nu s-a intrunit numarul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice, fiind exprimate 8 voturi pentru, 87 impotriva si 10 abtineri. Termenul de adoptare tacita era 7 noiembrie.

Proiectul, initiat de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, prevede ca pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre sa fie interzisa utilizarea fracturarii sau fisurarii hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide.

De asemenea, potrivit acestuia, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice.

Initiatorul arata, in expunerea de motive, ca fracturarea hidraulica este o tehnica extrem de controversata utilizata pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate in sisturi (roci laminate) din zona continentala sau maritima constand in injectarea cu mare presiune a unei importante cantitati de apa amestecata cu nisip si compusi chimici in scopul fragmentarii rocilor pentru a elibera gazul natural existent in acestea.

"Multiplele controverse se refera la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul urias de apa, 35.000 de metri cubi doar pentru initiere, poluarea apei freatice si a aerului, distrugerea unei uriase zone de teren, a florei si faunei, scoaterea unor importante suprafete din circuitul agricol sau producerea de cutremure si alunecari de teren, tratarea dificila a apelor reziduale, precum si efectele nocive asupra sanatatii, intrucat fluidul utilizat contine 750 de substante chimice, din care cel putin 38 sunt substante extrem de toxice si opt cancerigene", se arata in document.

  • Dezbateri aprinse in Senat

Propunerea legislativa cu privire la interzicerea explorarii si exploatarii prin fracturare (fisurare) hidraulica a hidrocarburilor gazoase sau lichide si anularea licentelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizeaza aceasta metoda a dat nastere unor dezbateri contractorii in plenul Senatului.

Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru, initiatorul proiectului, a spus ca exista patru argumente in favoarea acestuia: "In primul rand Romania nu are un act normativ pentru reglementarea explorarii si exploatarii gazelor de sist si nici nu interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a expirat in decembrie 2012. In al doilea rand tehnologia, in sine, este extrem de controversata in utilizarea acestei tehnici, Romania risca sa intre in zodia cutremurului, secetei si a cancerului, iar beneficiile din punct de vedere economic sunt si ele extrem de controversate. Practic sunt utilizate mari cantitati de apa, exista riscul de poluare a apelor freatice."

Potrivit acestuia, sunt scoase din circuit suprafete de teren agricol mari si importante: "Se pune problema de distrugere a mediului, a faunei, iar mai mult decat atat, din punct de vedere al sanatatii, vorbim despre 750 de substante utilizate in aceasta tehnologie dintre care 38 sunt extrem de toxice, iar 8 cunoscute ca si cancerigene. Din punct de vedere economic se pune problema si sunt discutii la nivel european ca nu se pune nici macar problema reducerii emisiilor de dioxid de carbon, iar beneficiile de ordin economic sunt minimale.''

La randul sau, senatorul PSD Daniel Savu crede ca trebuie sa se respinga in Parlament proiecte de legi care se refera la reglementari tehnice: "Desi reprezint grupul PSD si sunt un sustinator al Guvernului USL recunosc ca as fi vorbit de la acest microfon indiferent cine ar fi fost la guvernare pentru ca este o chestiune de principiu. (...) Cred ca trebuie sa respingem in Parlamentul Romaniei proiecte de legi care se refera la reglementari tehnice."

Senatorul Mihai-Razvan Ungureanu a afirmat ca daca USL ar fi fost la fel de disponibila in chestiunea prospectarii, explorarii si exploatarii gazelor de sist la sfarsitul anului trecut, Guvernul pe care l-a condus nu ar fi cazut: "Niciodata nu e tarziu sa-si dea un om politic seama ca interesul strategic al statului roman tine si de acest aspect si ma bucur, chiar daca exista un an si jumatate aproape de intarziere, ca astazi problema se pune in modul serios, asa cum am crezut si eu ca trebuie pusa in momentul cand eram eu prim-ministru.''

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a aratat ca in SUA, unde s-au facut astfel de foraje, nu exista nici populatie, nici localitati si ca va vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative, sustinand ca, daca s-ar vota secret, mai multi dintre parlamentarii puterii ar vota ca si ei.

La randul sau, senatorul liberal Dian Popescu a sustinut ca aceasta propunere legislativa trebuie sa fie respinsa deoarece interzice inclusiv exploatarea conventionala a gazelor.