Tribunalul Bucuresti va judeca cererea surorii lui Sergiu Nicolaescu, Iolanda Nicolaescu, de anulare a testamentului fratelui sau, pentru neindeplinirea de catre sotia regizorului a obligatiei privind inmormantarea acestuia si impartirea averii potrivit succesiunii legale. Judecatoria Sectorului 1 a decis luni declinarea competentei judecarii acestui dosar catre Tribunalul Bucuresti, dupa ce s-a sesizat din oficiu la ultimul termen, potrivit Agerpres.

"Admite exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti invocata de catre instanta de judecata, din oficiu. Declina competenta de solutionare a cererii de chemare in judecata in favoarea Tribunalului Bucuresti - Sectia Civila. Definitiva", se arata in decizia de luni a Judecatoriei Sectorului 1.

Procesul a fost amanat lunea trecuta, deoarece atat Iolanda Nicolaescu, in varsta de 88 de ani, cat si Dana Nicolaescu, sotia regizorului, nu au fost prezente in fata instantei. "Prin actiunea prin care sora lui Sergiu Nicolaescu a formulat-o, clienta mea a dorit sa nu mai fie o dezbatere succesorala, conform testamentului, ci o dezbatere legala, in care cota dansei era egala cu cea a sotiei lui Sergiu Nicolaescu. Este vorba de o jumatate din drepturile care sunt. Din care, cea mai mare parte vrea sa le doneze, in parte, catre cinematografie, in parte, catre Biserica Ortodoxa Romana - de aceea am si introdus in dosar Biserica Ortodoxa Romana, ca un element de impacare, pentru ca ati vazut cu totii modalitatea in care Sergiu Nicolaescu a fost ingropat - inacceptabil pentru intreaga sa cariera", a spus luni avocatul Constantin Florea.

El a precizat ca este vorba de trei apartamente, de o casa din localitatea 2 Mai si de drepturile de autor pentru cele aproape 60 de filme realizate de Sergiu Nicolaescu. ''Mai sunt sume de bani, depuneri anterioare. Sotia supravietuitoare n-a colaborat deloc, nu ne-a dat certificatul de mostenitor ca sa vedem exact ce bunuri au fost acolo. E vorba de minim 400.000 de lei, din datele oficiale, respectiv declaratia de avere a lui Sergiu Nicolaescu", a mai spus Constantin Florea.

Avocatul a explicat ca actiunea a fost formulata numai din perspectiva inmormantarii, ca neindeplinire a obligatiei pe care si-a asumat-o sotia lui Nicolaescu. "Doamna Iolanda crede ca Sergiu Nicolaescu nu a dorit sa fie incinerat. Cand a identificat testamentul, a constatat ca Sergiu nici vorba sa fi spus asa ceva. Scria ca vrea sa fie inmormantat crestineste, cu respectarea tuturor datinilor. (...) Ar dori ca fratele ei sa aiba parte de o slujba si sa mute acea urna funerara fie la Bellu, pe Aleea Actorilor, pentru ca Sergiu Nicolaescu reprezinta ceva, fie la mormantul comun de la Targu-Jiu, unde au un mausoleu foarte frumos, al familiei, pe care el l-a construit, si asta spune doamna Iolanda, 'eu nu inteleg cum putea el sa accepte sa fie incinerat...", a mai spus avocatul.