Protestatarii impotriva proiectului minier de la Rosia Montana au organizat, pentru a zecea duminica la rand, un nou miting in Bucuresti. Dupa ce au marsaluit, conform traseului stabilit, de la Piata Universitatii la Palatul Cotroceni, cei aproximativ 2.000 de manifestanti au decis sa-si continue marsul prin Capitala, ei ajungand si in zona caminelor studentesti, unde i-au indemnat pe studenti sa li se alature. Ulterior, protestatarii au mers la Parlament, iar de acolo inapoi spre Universitate. In zona Unirii a avut loc si un incident, un protestatar care a aprins torte fiind retinut de jandarmi si dus cu duba la Politie. Manifestantii au revenit la Universitate in jurul orei 22.00, unde au fost insa intampinati de un cordon numeros de jandarmi, care i-au impiedicat sa ocupe carosabilul si sa blocheze circulatia in Piata.

Foto:
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT desfasurarea protestului

Ora 22.34 Jandarmii au deblocat accesul la metrou. Protestul se stinge.

Ora 22.23 In Piata mai sunt cateva sute de protestatari. Jandarmii au facut cordon pentru a impiedica lumea sa ocupe carosabilul si ii opresc pe manifestanti sa intre in pasajul de la Universitate, blocandu-le accesul la metrou.

Ora 22.17 Protestatarii s-au grupat la statui, in timp ce mai multi biciclisti se invart in rondul de la Universitate, odata cu masinile.

Ora 22.10 Jandarmii au facut un cordon numeros, folosind si dubele lor, inainte de rondul de la Universitate, pentru a preveni blocarea intersectiei. Multimea a luat-o pe alta strada si ajunge in Piata Universitatii. E prima data cand jandarmii reusesc sa impiedice blocarea rondului de la Universitate.

Ora 22.07 Multimea se indreapta acum spre Universitate, rasfirata pe tot Bd. I.C. Bratianu. Traficul este inchis

Ora 22.05 Protestatarul retinut a fost dus la duba in fluieraturi, huiduieli si imbranceli din partea celorlalti manifestanti. Jandarmii au gasit si alte torte asupra lui. Protestatarii acuza jandarmii in civil ca ii provoaca si ca vor sa genere un conflict, pentru ca apoi sa intervina in forta.

Ora 22.00 Jandarmii in civil l-au retinut si dus la duba pe un protestatar care a aprins torte la Unirii.

Ora 21.37 Pe masura ce marsul continua, numarul protestatarilor scade din ce in ce mai tare. Prin Piata Constitutiei din fata Parlamentului au trecut circa 400-500 de oameni.

Ora 21.30 Protestatarii se apropie de Parlament si spun ca vor merge apoi spre Unirii si Universitate.

Ora 21.14 Multimea a trecut de Piata Operei si isi continua drumul pe Splai. Numarul manifestantilor a scazut la circa 1.000-1.200 de oameni.

Ora 20.58 Coloana de manifestanti, care este foarte rasfirata si se intinde pe o lungime mare, se apropie de zona Spitalului Universitar, in timp ce traficul rutier pe jumatate din Splai si in intersectiile de pe traseu este blocat. Jandarmii au incercat restrangerea coloanei, insa fara succes.

Ora 20.43 Dupa periplul prin Regie, marsul continua pe cealalta parte a Splaiului. Coloana este rasfirata, dar a blocat traficul. Potrivit unei noi numaratori realizate de reporterul HotNews.ro, numarul protestatarilor a scazut la circa 1.500-1.600.

Ora 20.35 Protestatarii au trecut Dambovita si, blocand traficul pe partea dreapta a splaiului, se indreapta in mars inapoi spre centru.

Ora 20.20 Dupa ce au stat circa 20 de minute asezati pe asfalt, timp in care numarul lor nu a crescut ci, dimpotriva, a scazut usor, protestatarii au decis sa intre in campusul de camine. Se scandeaza "Unde sunt studentii" si "Nu stati la balcoane, ca muriti de foame".

Ora 20.02 Manifestantii s-au oprit pe Splai, in dreptul campusului Politehnicii. Lumea s-a asezat pe jos si scandeaza. Numarul protestatarilor nu s-a modificat, desi de la etajele caminelor ei erau salutati de grupuri de studenti. "Vreti sa fie bine, iesiti din camine", le striga manifestantii.

Ora 19.45 Protestatarii au ajuns la Grozavesti. Ei scandeaza "Ce vrem noi e si pentru voi" si "Veniti cu noi" in fata caminelor.

Ora 19.32 Coloana de manifestanti se indreapta de fapt pe Splai, spre Regie.

Ora 19.25 Coloana s-a pus din nou in miscare si se indreapta spre Splaiul Independentei. Multe persoane sunt nedumerite de ce s-a plecat de la Cotroceni si de ce nu s-a inconjurat macar Palatul. Alte persoane striga ca marsul trebuie sa treaca si pe la Guvern si ca intr-acolo se indreapta acum.

Ora 19.17 Se scandeaza "Iesi afara, javra ordinara" si "Daca te tine, baie de multime".

Ora 19.15 Acum se scandeaza in masa "Demisia", urmat de "Jos Basescu, Ponta si Antonescu".

Ora 19.12 Protestatarii au ajuns in fata la Cotroceni. Nu sunt incidente. Cativa manifestanti din fata coloanei au scandat "Demisia".

Ora 19.03 Coloana se apropie de portile Palatului Cotroceni, unde este asteptata de un efectiv numeros de jandarmi. Pana acum nu a existat niciun incident, desi la inceput reprezentantii Jandarmeriei i-au atentionat pe protestatari sa nu ocupe carosabilul, lucru ignorat de cei 2.000 de manifestanti.

Ora 18.55 Potrivit unei noi numaratori realizate de reporterul HotNews.ro, numarul protestatarilor nu s-a schimbat, la aceasta ora marsaluind in jur de 1.800-2.000 de persoane.

Ora 18.47 Se scandeaza si impotriva Chevron si a gazelor de sist. Este reluat sloganul "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti". Coloana ajunge aproape de Piata Operei, unde politistii au blocat traficul.

Ora 18.38 Coloana de manifestanti ajunge la Facultatea de Drept.

Ora 18.26 Toata circulatia pe Bd. Regina Elisabeta este blocata. Potrivit numaratorii realizate de reporterul HotNews.ro, sunt in jur de 1.800 de persoane.

Ora 18.20 S-a plecat in mars. Multimea a intrat pe carosabil si marsaluieste pe sensul spre Cismigiu.

Ora 18.05 Se scandeaza "Toate partidele, aceeasi mizerie". Lumea se pregateste sa plece in mars spre Cotroceni.

Ziua nesupunerii civice

Ziua nesupunerii civice

Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Ora 17.50 O femeie imbracata in maicuta imparte manifestantilor foi printate despre nesupunerea civica. Pe foi este scris de mana "orele 17.00 - 05.11.2013 - Piata Universitatii - Ziua mondiala a nesupunerii civice" (Vezi foto).

Ora 17.45 Circa 800-1.000 de persoane s-au adunat pana acum in Piata. Se scandeaza aceleasi lozinci ca la protestele precedente si lumea face zgomot cu peturile umplute cu pietricele si cu un set de tobe. Cativa manifestanti au insemne cu "Basarabia e Romania", altii poarta un steag al Casei Regale.

Ora 17.25 In Piata sunt acum in jur de 400-500 de protestatari, care scandeaza deja celebrul "Uniti salvam Rosia Montana". In Piata nu sunt efective mari de jandarmi, ci doar cateva echipaje.

Ora 17.10 Oamenii incep sa se adune in Piata Universitatii. La aceasta ora sunt in jur de 200 de persoane.

Ora 16.50 In Piata sunt maxim 30 de persoane.

Afis protestatari

Afis protestatari

Foto: facebook.com/unitisalvam

Comunitatea "Uniti Salvam" a anuntat pe Facebook o noua runda a protestelor "duminica in familie", a zecea, impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. Protestatarii se strang de la ora 17.00 in Piata Universitatii, in zona statuilor, si vor pleca in mars spre Palatul Cotroceni.

Anuntul lansat pe Facebook privind protestul de duminica:

Runda a 10-a! DUMINICA 3 NOIEMBRIE ORA 17:00

- S-au implinit 2 luni de cand protestam in masa, in strada pentru respectarea statului de drept. Legea data de Guvern cu dedicatie pentru Rosia Montana e graitoare pentru coruptia sistemica din tara. Politicienii trag de timp cum stiu, sperand ca ne vom pierde energia, dar ce nu stiu e ca nu vom ceda.

Duminica 3 noiembrie continuam protestul, solidari cu motii din Rosia Montana si cu satenii din Pungesti (vezi aici proclamatile lor - http://bit.ly/campeni + http://bit.ly/pungesti). Mandatul Comisiei speciale din Parlament expira peste doua saptamani (http://bit.ly/19SYjWi).

- LOC, TRASEU

Conform votului de pe https://www.facebook.com/media/set/?set=a.608270349214996.1073741837.581156275259737&type=3 traseul castigator e Piata Universitatii (statui) - Cotroceni.

- CE VREM

Nu ne place cianura deloc, daramite in combinatie cu abuzuri asupra patrimoniului tarii. Vrem ca parlamentarii sa respinga proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Apoi sa interzica mineritul pe baza de cianura in Romania. Vrem respingerea urgenta a acordului de mediu. De asemenea, suntem solidari cu satenii din Pungesti, care cer interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice.

Vrem demisii, gata cu mascarada. Daniel Barbu, ai negat valorea de patrimoniu a Rosiei Montane, dar experti independenti din afara te contrazic. Vrem includerea Rosiei in patrimoniul UNESCO. A aparut raportul arheologic pe care il secretizai - http://bit.ly/1a2Ey4E. Rusine, da-ti demisia ACUM!

Victor Ponta, Dan Sova, Rovana Plumb, Gheorghe Dutu (ANRM) - ne-ati ignorat destul. Trebuie sa demisionati. Veti avea astfel mai multa liniste pentru a sta la dispozitia organelor de ancheta.

Credem in domnia legii in Romania. Iesim din casa pentru ca ne pasa.

Eveniment global - https://www.facebook.com/events/410808569044687

- Reguli de bun simt pentru un protest fara incidente

Nu toleram extremistii pentru ca nu ne atrag extremele, credem in echilibru. Nu toleram violenta pentru ca nu suntem violenti si vrem sa pastram spiritul pasnic al protestelor. Ca si pana acum, orice subgrup este binevenit cat timp manifesteaza pasnic pentru cauza. Provocatorii nu vor fi nici ei tolerati - daca simtim ca se intampla ceva nelalocul lui vom face un gest simbolic simplu dar cu impact - ne asezam cu totii jos.

Ne vedem pe strazi, ca doar #unitisalvam #rosiamontana

NU CEDAM! NU CAPITULAM!