Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, sambata, in cadrul Congresului PNTCD, ca pledeaza pentru un candidat unic al dreptei la alegerile prezidentiale din 2014, precum si pentru candidati comuni la europarlamentare. Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a spus, in discursul tinut la Congresul PNTCD, ca se bucura ca a fost invitat sa vorbeasca la tribuna, in conditiile in care colegii din PDL il "ignora total", relateaza Mediafax.

Andrei Chiliman a mai spus ca este necesara unitatea dreptei, pentru castigarea alegerilor parlamentare din 2016.

Chiliman a marturisit ca, in 1989, cand s-a inscris in PNL, tatal sau nu a fost foarte fericit. "Mi-a lasat sa inteleg lucrul asta, dar nu m-a impiedicat sa o fac. Si-ar fi dorit sa fiu taranist, ca si el", a spus el in fata delegatilor taranisti.

"Consider ca am astazi o datorie, fata de tatal meu, fata de bunicul meu, dar si fata de Corneliu Coposu si fata de toti cei care nu si-au tradat principiile si credinta, sa contribui cat pot eu la renasterea PNTCD", a spus Chiliman, precizand ca Romania are nevoie, astazi, de aceasta renastere.

El a criticat actuala putere politica, aratand ca, astazi, cuvantul de ordine este "criza", cea economica, institutionala, de lideri, iar in spatiul public se vorbeste destul de des despre "crizele unor politicieni", dar mai putin despre "criza morala", pentru care trebuie sa isi asume raspunderea toti politicienii.

Romania are nevoie de PNTCD pentru ca a ramas singurul partid istoric din Romania, a mai spus Chiliman, precizand ca spune acest lucru "cu regretul unui om care a muncit 20 de ani intr-un partid care, astazi, prin conducerea pe care o are, si-a pierdut vocatia istorica, a renuntat la traditia lui, la valori si principii".

El a mai sustinut ca PNL a devenit "un stalp al unei guvernari de stanga", "un stalp al populismului si al santajului politic".

Chiliman a mai afirmat ca el crede cu adevarat in proiectul politic comun al PNTCD, al partidului lui Mihai Razvan Ungureanu, si in care trebuie sa fie toti cei de pe dreapta, indiferent in ce partide sunt si "oameni care pana acum s-au tinut departe de politica".

Theodor Paleologu a sustinut ca, cel mai probabil, a fost invitat sa vorbeasca datorita interesului sau pentru monumente istorice, aratand ca si PNTCD este un monument istoric, de patrimoniu.

Theodor Paleologu a glumit si pe seama faptului ca discursul sau l-a urmat pe cel al lui Andrei Chiliman. "E bine ca ne-ati pus unul dupa altul, eu dupa Chiliman. Mi-am adus aminte ca si eu am un bunic taranist", a spus acesta, in aplauzele audientei.

"Ma bucur ca m-ati invitat, nu pentru ca nu ma mai invita nimeni, colegii din PDL ma ignora total (...). Ca m-ati invitat sa asist, am inteles, e foarte dragut din partea dumneavoastra, dar ca m-ati invitat si sa vorbesc, asta nu am mai inteles, pentru ca nu sunt nici presedinte de partid, nici nu candidez undeva in partidul dumneavoastra, nici nu sunt membru. M-am intrebat, oare de ce? Nu am gasit o solutie. Ca fost ministru al Curturii, la Opera, sa fi fost, dar mai sunt si altii. Si, totusi, am gasit o explicatie, vedeti, interesul meu pentru monumente istorice si pentru patrimoniu, si PNTCD-ul e un monument istoric. Tine de patrimoniul national, nu numai cladirea in care aveti dumneavoastra sediu, ci si partidul ca patrimoniu", a spus Paleologu in discursul sau.

El a mai afimat ca apreciaza frumusetea PNTCD asa cum "apreciem frumusetea de vile interbelice, in comparatie cu casoaiele noilor imbogatiti".

Paleologu a tinut sa atraga atentia ca, daca ai o casa interbelica, frumoasa, trebuie totusi sa ai si mobilier interbelic.

"Atentie la oamenii dinauntru. Si imi permit o sugestie, sa aveti mobilier interbelic, adica oameni care au radacini in Romania interbelica", a spus democrat-liberalul.

Paleologu a tinut sa vorbeasca si despre sansele PNTCD, aratand ca este o sansa unica.

"Aveti grija sa nu o ratati, pentru ca, in general, in politica romaneasca se rateaza toate sansele. E ca un meci de fotbal intre echipe foarte proaste, care isi dau autogol, se faulteaza in aceeasi echipa, il bat pe arbitru. Aveti mare grija, pentru ca este o sansa care nu se va repeta", a mentionat Paleologu.

El a explicat ca scrutinul de anul viitor, pentru europarlamentare, proportional, la scara nationala, favorizeaza partidele mici. E o sansa cu totul aparte", a mai spus Paleologu.

Taranistii s-au reunit, sambata, la Opera Romana, intr-un Congres Extraordinar, in cadrul caruia Aurelian Pavelescu urmeaza sa solicite un vot pentru un nou mandat la conducerea partidului, cu motiunea "Renastem pentru Romania ta".

UPDATE Aurelian Pavelescu, reconfirmat presedinte al PNTCD de Congresul extraordinar al partidului

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a fost reconfirmat sambata in aceasta functie de Congresul Extraordinar al partidului, in favoarea motiunii sale inregistrandu-se 514 voturi "pentru" si 17 "impotriva", anunta Agerpres.

Potrivit motiunii lui Aurelian Pavelescu, "Renastem pentru Romania ta", din Biroului National de Conducere (BNC) al PNTCD fac parte presedintele, prim-vicepresedintele (Vlad Moisescu), presedintele BNC (Alex Stefanescu), secretarul general (Ioan Mihaila) si 43 de vicepresedinti.