Scandia Sibiu: Produsele retrase din Marea Britanie nu contineau carne de cal, ci urme de ADN cabalin

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2013, 21:25 Actualitate | Esenţial

Conservele de carne de vita retrase de la vanzare in Marea Britanie contineau urme de ADN cabalin, si nu carne de cal, produsele fiind in limitele de continut admise si conforme cu standardele europene in vigoare, potrivit analizelor, anunta firma producatoare, Scandia Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de reprezentantii Scandia Sibiu, conservele de carne de vita retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice de Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, provin de la Scandia Food si fac parte din lotul 13.04.C, transmite Mediafax.

"Compania Scandia Food subliniaza ca retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme", se arata in comunicat.

Reprezentantii societatii "tin sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema in spatiul public in ultima perioada, si anume 'urme de ADN de cal' si 'continut de carne de cal'".

"In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri si care nu au nicio legatura cu Scandia Food", se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, "la momentul receptiei efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima din lotul 13.04.C., aceasta a fost insotita de acte doveditoare in conformitate cu legislatia in vigoare".

"Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, in proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", mai scriu oficialii Scandia in comunicat.

In plus, acestia precizeaza ca folosesc in procesul de productie a conservelor de carne de vita "exclusiv materie prima din aceasta specie", situatia actuala fiind "prima cu care se confrunta in intreaga istorie de peste 90 de ani" a companiei.

"Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luand in considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost instiintati ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare (Recomandarea UE99/2013)", a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, citat in comunicatul de presa.

Potrivit documentului, pentru siguranta consumatorilor si pentru a respecta atat legislatia nationala aflata in vigoare, cat si pe cea internationala, Scandia a implementat mai multe standarde de management al calitatii si sigurantei alimentului.

Potrivit datelor oferite de reprezentantii societatii, Scandia Food este unul dintre cei mai mari si mai vechi producatori de conserve din tara, avand 650 de angajati.

In urma controlului dispus de DSVSA Sibiu la societatea Scandia s-a constatat ca materia prima provine de la furnizori autorizati sanitar-veterinar si ca "unitatea detine pentru toate receptiile de materii prime documente comerciale, declaratii de conformitate, formulare de receptie in care sunt monitorizate toate elementele necesare".

Totodata, in urma verificarilor s-a stabilit ca pentru lotul respectiv unitatea are doua buletine de analize emise de IISPV Bucuresti - ADN specific de cal, din care reiese ca urmele de AND cabalin sunt in pondere de 1%.


In 2011, Scandia a inaugurat o noua fabrica la Sibiu, in care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrica ce respecta toate normele de siguranta.

Compania Scandia exporta de sase ani conserve de carne fara a avea niciun incident in tari precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia.

Carnea de cal a fost depistata, in Marea Britanie, intr-un lot de conserve de carne etichetate drept "vita" si fabricate in Romania, au anuntat autoritatile britanice, citate de ziarul The Guardian.

Autoritatea britanica pentru Alimentatie (FSA) a comunicat ca produsul a fost fabricat in Romania, in ianuarie 2013, fiind comercializat in lanturile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) si Quality Save.

In timpul unui control de rutina, in conservele etichetate drept "vita" au fost descoperite cantitati de carne de cal in proportie cuprinsa intre 1 si 5%.


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, spunea, joi seara, ca a fost identificata firma romaneasca producatoare a conservelor de vita feliata in care, dupa verificari in Marea Britanie, a fost gasita carne de cal si ca au fost demarate controale la aceasta. Presedintele ANSVSA preciza, la Realitatea TV, ca respectivele controale vizeaza trasabilitatea, de la materia prima la produsul finit.

Manastireanu declara ca, in cazul in care ponderea carnii de cal in conservele de vita depaseste 1%, este vorba despre frauda.


El mai spunea ca, in functie de rezultatele controalelor la producatorul conservelor, vor fi luate masurile care se impun.

Prim-ministrul Victor Ponta a facut, vineri, la Sibiu, un apel la presa sa astepte rezultatele verificarilor care se fac in cazul scandalului carnii de cal si sa nu vehiculeze nume de companii, spunand: "Sa nu ne impuscam singuri in picior".
























2665 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    norocul lor ca in Romania nu se fac controale (Vineri, 1 noiembrie 2013, 21:33)

    Gryphus [utilizator]

    va dati seama daca in Romania s-ar face controale ca-n Marea Britanie ce-ar fi...
    • +1 (3 voturi)    
      Habar nu ai ce spui.. (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 8:53)

      picmiki [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      Crede ma ca la noi chiar se fac controale si se respecta normele sanitare, fata de ce fac astia aici (in Anglia). De nenumarate ori am gasit produse expirate si de o calitate indoielnica, ceea ce e in tara e cam greu..cel putin din ce stiu eu.
  • +6 (6 voturi)    
    Aberant (Vineri, 1 noiembrie 2013, 22:26)

    Andradda [utilizator]

    Adica in conservele respective nu s-a gasit carne de cal ci doar ADN de cal.
    mai sa fie.
    Si eu care credeam ca englezii sau romanii deschid cate o conserva, iau o imbucatura de carne, o mesteca bine si apoi spun...aici se simte carne de cal!
    cat de idioti or fi aia sau cat de idiotii ne cred pe noi cu explicatiile lor?
  • 0 (4 voturi)    
    Scandal fals (Vineri, 1 noiembrie 2013, 23:24)

    un dac [utilizator]

    Inca o agenda a presei care vrea rating cu orice pret. Calul ba este un produs de lux, ba e de umplutura. Este implicit un atac la adresa unei firme importante din Romania. Exista probleme legate de etichetare muuuult mai mari decat un amarat de adn de cal. Dar ipocrizia este prea mare. La fel si necunoasterea.
  • +2 (2 voturi)    
    N-au spalat budanele in care amertecau carnea (Vineri, 1 noiembrie 2013, 23:45)

    Wanheda [utilizator]

    aia de cal.
  • +2 (2 voturi)    
    1%? (Vineri, 1 noiembrie 2013, 23:55)

    war4peace [utilizator]

    1% este un cal la 99 de vaci. Cam mult.
  • +2 (2 voturi)    
    fainosag (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 6:26)

    skyradio [utilizator]

    Reteta traditionala din 1923.niste tarani!
  • 0 (2 voturi)    
    citind printre randuri... (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 7:27)

    toubib [utilizator]

    ...situatia actuala fiind "prima cu care se confrunta in intreaga istorie de peste 90 de ani" a companiei.

    Adica, prima data cand nu le merge.
    Exista mai multe explicatii, care mai de care mai nasoala: ca intrat un cal intre vaci, ca nu si-au spalat aia sculele etc
  • +1 (1 vot)    
    este (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 7:53)

    coor [utilizator]

    mult oricat ar fi ! ori mananci vita ori altceva !
  • 0 (2 voturi)    
    ce e rau ? (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 8:11)

    grimis [utilizator]

    Si daca era carne de cal,ce este rau ? Bine ca mananca carne de vaca nebuna sau uflata cu hormoni de crestere.Dar ce gustos mai era salamul de Sibiu ,era exportat in CAER si-n lumea-n treaga,atunci nechezai precum calul si te tologeai ca-n "splendoare-n iarba".
    • 0 (0 voturi)    
      Daca afli peste noapte (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 14:23)

      Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui grimis

      ca tocmai ai papat o conserva de carne care avea si ADN de caine/pisica whatever? Nu ti-ar conveni? Eu vreau sa stiu ce mananc, sa aleg eu daca imi place sau nu.
  • 0 (0 voturi)    
    Influenta negativa (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 13:39)

    catalin72 [utilizator]

    Se vede c-a trecut prim-mincinosul pe la Sibiu !


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri