Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a negat vineri ca ar fi intentionat sa cumpere postul de televiziune Realitatea TV, insa a recunoscut ca s-a intalnit in vara acestui an cu Elan Schwartzenberg, transmite Agerpres. Vanghelie a fost audiat vineri la sediul DNA in calitate de martor in dosarul referitor la insolventa Realitatea Media.

Intrebat de jurnalisti daca a vrut sa cumpere actiuni la Realitatea TV sau sa finanteze postul de televiziune, Marian Vanghelie a spus: "Arat eu a da banii asa... doar de a da bani...? Despre ce vorbim? Nu!".

El a confirmat ca s-a intalnit cu Elan Schwartzenberg la Monaco in vara acestui an, insa sustine ca a fost o intalnire intamplatoare, el aflandu-se acolo in concediu.

"A fost o discutie placuta. M-au intrebat de ce nu mai merg la Realitatea la televiziune si am spus ca am o relatie foarte buna si cu Elan (Schwartzenberg, n.r.) si cu Cozmin Gusa, cu tot trustul Realitatea. Va spun public ca saptamana viitoare ma programez la o emisiune la Realitatea", a spus Vanghelie in legatura cu audierea sa la DNA.

Tot vineri, la DNA a fost audiat si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, dupa ce numele sau a fost vehiculat ca un posibil investitor la Realitatea TV.

De asemenea, la DNA mai este asteptat sa se prezinte si omul de afaceri Remus Truica.

***

Pana in prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare in acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Pacuraru, asociat al lui Cozmin Gusa, si Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL si Rovigo SPRL.

Potrivit DNA, in cursul anilor 2011 si 2012, invinuitii - aparent actionari majoritari sau actionari minoritari - au derulat actiuni infractionale pentru influentarea deciziilor in cadrul procedurii insolventei, in mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, in scopul influentarii deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA si preluarii controlului asupra acesteia.

"Scopul urmarit de fiecare dintre invinuitii din cauza a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate in cursul procedurii insolventei, astfel incat sa inscrie o suma cat mai mare in tabelul creantelor care determina schimbarea componentei Comitetului Creditorilor al societatii aflate in insolventa si a numarului de membri", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca demersurile infractionale au fost derulate pe doua paliere.

"Pe un palier, demersurile infractionale au fost derulate de un invinuit care, desi avea doar calitatea de persoana interpusa, s-a erijat in patron si a solicitat intrarea in insolventa. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat in creditor al SC 'Realitatea Media' SA si, sub pretextul finantarii acesteia, prin marirea succesiva a creantei (prin inscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive in contabilitate), a urmarit sa se inscrie in tabelul definitiv al creantelor cu 52% din totalul creantelor si a urmarit instrainarea marcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma initiala de 5.000.000 euro folosita pentru creditarea SC 'Realitatea Media' SA provenea din evaziune fiscala sau din contracte fictive de imprumut", declara DNA.

Sursa citata mentioneaza ca, pe un alt palier, demersurile infractionale au fost derulate si de alte persoane - actionari minoritari - care, in complicitate cu persoane fizice si persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpusi au inregistrat modificari fictive ale structurii actionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comertului. Faptele au fost desfasurate in acelasi scop al obtinerii unor foloase banesti.