Premierul Victor Ponta a declarat joi ca se va mentine cota unica de 16% in 2014, intr-o discutie cu ziaristii in care a aflat de la presa ca decizia Curtii Constitutionale legata de ordonanta 1/2013 privind pensiile se aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a ordonantei.

"Avem o intelegere politica foarte clara la formarea USL si cota unica ramane 16%", a spus Ponta, la intrebarile ziaristilor, precizand insa ca sustine "in general" principiul unei cote diferentiate de impozit.

Dupa aceasta precizare, primul ministru a inceput din nou sa critice decizia Curtii Constitutionale legate de Codul Insolventei, exprimindu-si speranta ca in acest fel "sa nu dea din nou mesajul sa inceapa iar lumea sa nu mai plateasca taxe".

"Imi este aproape confirmat ca va trebui sa recalculam pensiile din 2011 incoace, ceea ce e o nebunie. E vorba de pensiile taiate de guvernul Boc. Mi se par absolut o nebunie, dar ma rog, daca asta e decizia, asa o sa facem. Nu stiim in acest moment ce a decis exact Curtea", s-a lansat Victor Ponta.

In acel moment, o ziarista i-a atras atentia lui Ponta ca CCR a precizat, in cursul diminetii de joi, ca efectul deciziei privind neconstitutionalitatea unor dispozitii din OUG 1/2013 de modificare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice este ca in cursul anului 2013 indicele de corectie de 1,06 adus punctajului mediu anual se va aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv data de 23 ianuarie 2013.

"Ma bucur ca s-au mai gandit inca o data. Poate dau rectificare sa ne spuna si ce lege a insolventei avem acum", a reactionat premierul, dupa care a adaugat: "Nu poti sa iei decizii asa sa arunci tara in aer si pe urma sa spui am dat o rectificare".