Din anul 984 si pana in prezent, potrivit statisticilor oficiale, pe teritoriul actual al Romaniei s-au petrecut peste 3.900 de cutremure de peste 3 grade pe scara Richter. Daca in mod previzibil cele mai multe sunt concentrate in zona Vrancea, de-a lungul istoriei multe dintre cutremure - unele chiar de 5, 6 sau chiar 7 grade Richter - au avut loc in zone mai putin obisnuite precum Sibiu, Cluj-Napoca, Slatina sau Sectorul 6 din Bucuresti. HotNews.ro va propune o aplicatie interactiva, realizata de catre un pasionat in ale cartografiei digitale, in care puteti naviga prin istorie si sa aflati ce cutremure au avut loc langa orasul vostru, cand s-au petrecut si ce intensitate au avut.

Harta cutremurelor in Romania - din 984 si pana in prezentFoto: Hotnews

Instructiuni de folosire:

  • Asteptati sa se incarce in totalitate aplicatia. Odata incarcata, ea va rula automat in sens cronologic si se vor adauga automat pe harta seismele din ultimii 40 de ani.
  • Puteti pune pauza animatiilor folosind butonul din dreapta hartii.
  • Pentru a "naviga prin istorie", folositi instrumentul din dreapta (Slider-ul) si mutati-l spre stanga sau dreapta pentru perioada dorita
  • Faceti zoom pe harta folosind mouse-ul pentru a vedea mai indeaproape orice zona doriti.

De la datele seci, la reprezentare pe harta, "eye candy" si "distractia de cartograf"

Aplicatia a fost realizata de catre Ionut Silviu Pascu, un inginer geodez si masterand GIS (Geographic Information System). Potrivit descrierii aplicatiei, "harta oferă o perspectivă de ansamblu asupra distribuției seismelor, de peste 3 grade Richter, ce au avut loc pe teritoriul geografic al actualei Românii, începând cu anul 984".

Ideea hartii i-a venit lui Ionut in urma ultimelor evenimente seismice din tara, in special seria de cutremure din judetul Galati si ultimele cutremure din zona Vrancea ce s-au resimtit si la Bucuresti.

"Am gasit ca fiind bine venita o reprezentare mai usor de procesat. Rationamentul meu a fost cam asa: sunt putine lucruri mai facil de interpretat decat un feedback grafic", a povestit Ionut Pascu pentru HotNews.ro.

Astfel, urmandu-si ideea, Ionut Pascu a cautat datele relevante la Institutul National de Fizica a Pamantului. A urmat apoi "ceva post procesare la nivel desktop, centralizat date, derivat produse secundare... distractie de cartograf" si o dilema.

"Ce tip de date intelege publicul larg, care parte dintre ele sunt de interes si mai ales cum e de preferat sa fie livrate. Web mapping GIS sa fie. Trebuie sa fie light, aerisit, colorat, simplu de utilizat si de interpretat de catre oricine", povesteste tanarul pasionat in ale cartografiei digitale mentionand ca a dorit sa ofere si un efect de "eye candy".

"Ceva mai serios vorbind, am incercat sa reformulez datele INFP cuprinse in almanahul ROMPLUS, intr-o forma mai putin intimidanta. Am pastrat informatii referitoare la coordonate (latitudine, longitudine, adancime), data, grad pe scara Richter si pe cea Mercalli. Cumulate sunt aproximativ 11300 de evenimente de acest gen. Insa numai cele peste 3 grade pe scara Richter se manifesta suficient incat sa fie simtite dincolo de zona epicentrului; am aplicat aici primul filtru. Astfel am limitat afisarea la teritoriul geografic al actualei Romanii, incepand cu anul 984 si numai pentru evenimente cu intensitate de peste 3 grade", povesteste Ionut.

"Pentru ca totul a pornit de la o reprezentare grafica a datelor, harta interactiva a ramas una "lejera". Proiectul s-a vrut unul cu caracter informativ pentru publicul larg, dar si cu un oarecare caracter demonstrativ pentru cei interesati de modul de publicare al datelor libere folosind librarii OpenSource si un pic de creativitate", mai spune autorul aplicatiei de mai sus.

Mai multe date despre proiect, sursele informatiilor si serviciile folosite, puteti citi in interiorul aplicatiei.