Veteranii si vaduvele de razboi ar putea primi in acest an 265 de lei ca ajutor anual, fata de 230 de lei in 2012, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice propunand o crestere cu 15% a cuantumului acestui drept, scrie Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a supus dezbaterii publice un proiect de Hotarare de Guvern prin care propune majorarea cu 15% a ajutorului anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice cuvenit veteranilor, vaduvelor de razboi, precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat.

Astfel, prin proiectul de HG se propune cresterea cuantumului acestui de tip de ajutor cu 35 de lei, de la 230 de lei la 265 de lei.

"Aceasta majorare este motivata de cresterile de preturi la marfurile nealimentare si la servicii in luna iunie 2013 fata de luna iunie 2012. Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica in buletinul de preturi 6/2013, pretul la energie electrica, gaze si incalzire centrala a crescut cu 15 la suta. Pentru serviciile de apa, canal, salubritate cresterea este de 11,3 la suta, iar pentru chirii de 0,7 la suta", se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul pus in dezbatere publica.

Initiatorii proiectului de act normativ mentioneaza ca ajutorul anual are drept scop sustinerea acestor persoane si acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice si de el ar urma sa beneficieze 29.936 de persoane, din care 28.349 platite de MMFPSPV, 810 de Ministerul Apararii Nationale, 775 de Ministerul Afacerilor Interne si doua de Serviciul Roman de Informatii.

Proiectul de HG va fi in dezbatere publica, pe site-ul MMFPSPV, pana in 7 noiembrie.