Opt ofiteri de la Inspectoratul de Politie Judetean Gorj au fost audiati marti, la cererea lor, de Comisia Senatului pentru Aparare, ordine publica si siguranta nationala, iar presedintele acestei comisii, liberalul Corneliu Dobritoiu, a afirmat, la finalul audierilor, ca acestia au acuzat "fratii dubioase gen seful IPJ, procuror, oameni situati pe scara ierarhica in Ministerul de Interne" si a avertizat ca "lipsa de comunicare (...) poate genera situatii explozive".

Potrivit unor surse care au participat la sedinta, cei opt ofiteri ar fi fost nemultumiti de activitatea sefului IJP Gorj, Viorel Salvador Caragea, obiectul mai multor acuzatii in presa centrala si locala si impotriva caruia Corpul de Control al Ministerului de Interne a declansat o cercetare disciplinara in vara acestui an, dupa ce patronul unei brutarii din Motru intrase in greva foamei, acuzand abuzuri din partea comisarului sef.

Dobritoiu a facut o paralela intre cazul din Gorj si cel din Deva, unde seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv sub acuzatia ca ar fi sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere.

"Au fost audieri la comisia de aparare a unor ofiteri din cadrul inspectoratului Gorj care au scos in evidenta niste fapte care ar trebui sa faca obiectul interesului organelor de cercetare penala. Una dintre concluzii ar fi daca nu cumva ar trebui, la nivelul Comisiei, la nivel politic sa analizam aceste fapte, nu in mod singular, ce s-a intamplat la Cluj, la Deva, la Gorj, la Tecuci", a spus Dobritoiu, la finele audierilor.

Presedintele comisiei senatoriale afirma ca, in opinia sa, "n-ar fi exclus sa avem de-a face cu un fenomen care poate avea conotatii foarte neplacute: "Am tras concluzia ca exista sincope de comunicare intre Ministerul de Interne, ma refer la faptul ca ministrul nu este intodeauna informat de unele sesizari care pleaca din teritoriu, ele oprindu-se la esaloane de executie, la structuri care sunt in subordinea ministrului, unele solicitari facute de oamenii din teritoriu nu au primit raspunsuri din partea Corpului de Control, structurilor manageriale in cadrul MAI. Ori, lipsa de comuncare poate genera situatii explozive".

Cu aceasta ocazie, Corneliu Dobritoiu a precizat ca accepta "scuzele" ministrului de Interne pentru faptul ca nu a putut veni la audieri dar a precizat ca il asteapta in continuare pe acesta la Comisie, pentru a-i fi prezentate rezultatele discutiilor cu "subordonatii domniei sale".

"La audieri ni s-a relatat ca ar fi niste fratii dubioase gen seful IPJ, procuror, oameni situati pe scara ierarhica in ministerul de Interne, ori, vedeti, apar niste similitudini cu cele prezentate de Traian Berbeceanu", a subliniat Corneliu Dobritoiu.

De notat ca fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false.

Potrivit rechizitoriului citat de Mediafax, Dobritoiu a cerut o casa cu patru camere de la MApN pe motiv ca statea cu parintii si are doi copii. Procurorii sustin ca fostul ministru al Apararii a inchiriat si apoi a cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE 20:40 Ilie Sarbu (PSD) si Corneliu Dobritoiu au avut un schimb de replici, in cursul serii, la B1 TV, primul reprosandu-i liberalului ca nu a existat cvorum in comisie si intrebandu-l daca a facut "terapie de grup".

Senatorul PSD Ilie Sirbu s-a aratat surprins de informatia privind reunirea comisiei de aparare, afirmand ca "nu a fost sedinta, nu a fost cvorum". Acesta a sustinut ca senatorii PSD nu s-au prezentat la sedinta deoarece au aflat ca ministrul de Interne, Radu Stroe, nu putea participa, si a invocat si o chestiune de incompatibilitate, in conditiile in care "unul dintre colegii de acolo are facut dosar penal de actualul sef al politiei" Gorj.

Ilie Sirbu nu a dorit sa precizeze despre cine este vorba, afirmand ca nu isi aminteste numele senatorului.

Contactat telefonic de B1 TV, Corneliu Dobritoiu a sustinut insa ca a exista cvorum si ca "oamenii erau deja pe drum". In plus, a sustinut acesta, era vorba de niste "abuzuri halucinante la IPJ Gorj" care erau reclamate inca din iulie.

Senatorul PSD si-a exprimat regretul ca se ajunge "sa reglam lucrurile prin intermediul presei".

"Coi daca respectam ce am stabilit, dl Stroe nu a venit nici azi, pratic nu aveam ce sa discutam cu oamenii din teritoriu nici de ce sa ne implicam", a sustinut Sirbu.

Dobritoiu s-a aparat precizand ca sedinta fusese stabilita anterior, asa ca "noi i-am dat curs", fara insa a-si propune sa ia o decizie.

In acest moment, Ilie Sirbu a comentat, din studio: "Ce faceati, terapie de grup?".

Dumitru-Dian Popescu, senator PNL si membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala este trimis in judecata pentru dare de mita.