Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din functia de procuror a Angelei Nicolae, procuror sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe altele decat PHARE din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, implicata in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

  • Comunicatul integral al CSM

Comunicat de presa privind suspendarea din functia de procuror a doamnei Angela - Eugenia Nicolae, procuror sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe - altele decat Phare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

In sedinta din data de 29 octombrie 2013, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din functia de procuror, incepand cu data de 29 octombrie 2013, a doamnei Angela - Eugenia Nicolae, procuror sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe - altele decat Phare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa.

Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM a fost luata in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, si 62 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitarea de suspendare a fost prezentata Sectiei pentru procurori a CSM de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie.

---------------------

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instantei supreme, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost retinuti, luni seara, in dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, fiind acuzati de trafic de influenta, respectiv complicitate la aceasta infractiune, informeaza Mediafax. Potrivit surselor citate, unul dintre cei retinuti este administrator la Avicola Crevedia.

Alte cinci persoane - doi romani si trei arabi - au primit de asemenea ordonante de retinere. Surse judiciare au declarat marti pentru Agerpres ca numarul persoanelor retinute, pana in prezent, in acest dosar, se ridica la 27 si alte cateva au interdictia de a parasi tara.

Potrivit surselor citate, printre persoanele retinute se afla si liderul gruparii, om de afaceri, cetatean strain, dar si procuroarea Angela Nicolae de la PICCJ si fiul sau, Daniel Nicolae.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), este cercetata pentru doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenta in forma continuata, se precizeaza intr-un comunicat de luni seara al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale, a cerut, in numeroase randuri, si a primit diferite sume de bani de la doi dintre invinuitii cercetati in dosarul evaziunii, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

Astfel, arata DNA, in perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei.

"Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis ca va interveni pe langa un prim procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Eugenia Angela, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate", mai sustin procurorii anticoruptie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusa urmarirea penala a 50 de persoane, intre care sunt si angajati ai Ministerului de Finante, avocati si administratori de firme.

Potrivit DNA, perchezitiile au fost facute la sediile unor firme si la locuinte din Bucuresti si cele cinci judete, intr-o cauza penala complexa privind infractiuni de coruptie si evaziune fiscala care implica un numar mare de persoane constituite intr-un grup infractional organizat.

DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

---------------------

Angela Eugenia Nicolae este membra a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a Asociatiei Internationale a Procurorilor si a Asociatiei Juristilor Europeni.

Procuroarea Angela Nicolae a mostenit de la bunici un teren intravilan de 2.500 mp si un altul in extravilan, de 17.200 mp, in comuna Crevedia Mare, judetul Giurgiu, potrivit declaratiei de avere depuse de magistrat in iunie 2013. Tot acolo, ea are si o casa de vacanta, de 90 mp, mostenire de la bunici, de asemenea. Magistratul mai detine si doua apartamente, unul de 74 mp, cumparat in anul 1991, situat in Bucuresti, si inca unul, de 60 mp, mostenit de la mama ei.

Procurorul Angela Nicolae conduce un Ford Mondeo cumparat in leasing in anul 2008, insa in anul 2012 a vandut o masina de teren marca Volkswagen Touareg cu 5.570 de euro. Cumparatorul se numeste Marius Marin Neagoe. Potrivit unor declaratii de avere anterioare ale procuroarei, ea cumparase WV Touareg in anul 2011, masina fiind fabricata in 2003.

Pe site-urile de tranzactionare a masinilor second-hand, un Volkswagen Touareg din 2004 viaraza in prezent, ca poret, intre 7.800 si 10.000 de euro, in functie de dotari si rulaj. O masina VW Touareg noua se vinde in prezent la preturi intre 40.000 de euro si 70.000 de euro.

Procurorul a declarat si datorii de 15.000 de euro si 20.000 de lei la banci, creditele fiind scadente in perioada 2013-2016.

Ca venituri, ea a incasat de la Parchetul General un venit anual de aproape 140.000 de lei.

Citeste si: