Presedintia nu sustine promovarea emisiei TVR in Republica Moldova, apreciaza Guvernul, dupa ce seful statului a retrimis in Parlament spre reexaminare legea privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

"Guvernul constata ca, prin blocajul creat, Presedintia nu sustine promovarea emisiei TVR in Republica Moldova. Criteriile din proiectul de lege privind organizarea SRR si SRTV asupra carora Administratia Prezidentiala cere clarificari au fost introduse cu scopul de a putea finanta emisia TVR Chisinau. Cerinta presedintelui Romaniei ca Parlamentul sa reexamineze modificarea legii nu face decat sa tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite sa faciliteze emisia postului roman de televiziune in Republica Moldova", se arata intr-un comunicat al Guvernului transmis luni si citat de Agerpres.

Sursa citata arata ca sustinerea emisiei TVR in Republica Moldova este unul dintre obiectivele fata de Republica Moldova pe care ar trebui sa-l aiba toate institutiile statului roman.

"Guvernul Romaniei considera ca Administratia Prezidentiala trebuie sa trateze cu maxima atentie angajamentele Romaniei fata de Republica Moldova si sa lucreze, impreuna cu celelalte institutii ale statului, la consolidarea relatiei dintre cele doua tari. Sustinerea emisiei TVR in Republica Moldova este un obiectiv pe care il sustinem in continuare si care ar trebui pus in aplicare in cel mai scurt timp", se mai arata in comunicat.

Presedintele Traian Basescu a retrimis luni Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

"In forma trimisa la promulgare, in conformitate cu Art. 43 alin. 11 "Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune pot infiinta, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, persoane juridice de drept privat si pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau, dupa caz, pot achizitiona actiuni / parti sociale ale unei societati comerciale existente, in conditiile legii".

Asadar, pentru dezvoltarea ori extinderea activitatilor specifice, in tara si in strainatate, se creeaza trei modalitati legale la care pot recurge Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune: (1) infiintarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobandirea calitatii de asociat in cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achizitionarea de actiuni/parti sociale in cadrul unor societati comerciale existente.

In privinta modalitatilor (2) si (3), prevazute de lege, opinam ca aceasta reglementare este vaga, fara sa ofere conditii de eligibilitate si oportunitate. Totodata, consideram ca Legea trebuie sa prevada criterii clare de asociere, respectiv de achizitionare de parti sociale/actiuni, in vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atat mai mult, cu cat finantarea acestor operatiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat", motiveaza Presedintia in cererea de reexaminare transmisa Legislativului.