Bugetul pentru anul viitor prevede cresteri de pensii si salarii, dar de acestea vor beneficia cei cu venituri mici si unele categorii speciale, a anuntat luni premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

"Rectificarea bugetara este miercuri, iar foarte probabil saptamana viitoare cred ca avem deja o prima forma a proiectului de buget, in asa fel incat sa-l trimitem Parlamentului la timp. Avem un spatiu in bugetul de anul viitor de crestere atat a pensiilor, cat si a salariilor. Important este sa vedem exact in ce fel folosim acest spatiu fiscal. Din punctul meu de vedere - si e si punctul de vedere al ministrului Finantelor -, nu marim toate pensiile si toate salariile cu 3 si ceva la suta, ci incercam sa ne adresam celor cu venituri mici si unor categorii speciale, fie ca vorbim de medicii rezidenti, fie ca vorbim de profesori debutanti, pentru ca altfel cei care au deja salarii si pensii mari nu o sa simta foarte mult cei 3,75%, dar, daca mergem tintit pe anumite categorii, cresterea va fi mai semnificativa", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca ministrul Bugetului, Liviu Voinea, va prezenta exact de unde se taie banii pentru rectificarea bugetara si probabil ca luni aceste cifre vor fi publicate online.

"Nu stiu sa va spun exact la fiecare (n.r.- de unde vor fi taiati banii pentru rectificare). Vorbind de o investitie serioasa, pot sa va spun ca alocam inca 200 de milioane de lei pentru metrou, deci alocam, nu taiem. Avem cresteri mari anul acesta si o sa avem cresteri si mai mari anul viitor de cheltuieli la plata hotararilor judecatoresti pentru oamenii dati afara sau carora li s-au taiat salariile in 2009-2010. Toata prostia asta ca ce chestie s-a facut in 2010 si s-au taiat salariile si ce curaj a fost o mare prostie. Noi acum platim nu doar ca am pus salariile la loc, dar platim in 2013, 2014, 2015, dam oamenilor pe buna dreptate, ca au castigat in instanta tot ceea ce din prostie si din miopie economica a taiat Guvernul in 2010", a adaugat premierul.

Primul-ministru Victor Ponta declara vineri ca rectificarea bugetara de sfarsit de an, pe care Guvernul ar urma sa o aprobe miercuri, va fi una negativa, intrucat incasarile la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei fata de estimari.

La 16 octombrie, premierul anunta in sedinta de guvern ca pensiile vor creste anul viitor cu 3,75%.

"Avem cea mai mica inflatie, in scadere, insa pensiile vor creste, totusi, cu 3,75%", a spus Ponta, dupa care i-a intrebat pe ministri de resort daca sunt asa de "darnici".

"Nu, domnule prim-ministru, se ia inflatia pe anul trecut, din cauza aceasta", i-a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Bine, dam, ca la pensii chiar trebuie", a spus atunci premierul.