Mii de persoane din mai multe judete ale tarii, dar si din Ungaria au participat, duminica, in judetul Covasna, la "Marele mars al secuilor", manifestare ce s-a defasurat pe o distanta de 54 de kilometri de-a lungul DN 11. "Marele mars al secuilor" s-a incheiat dupa ce cei peste 100.000 de maghiari - potrivit organizatorilor - au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar presedintele CNS, Izsak Balazs, a citit o proclamatie. Reprezentantii CNS sustin ca numarul participantilor la "Marele mars al secuilor" din Covasna a depasit 100.000, potrivit Mediafax. In schimb, Ministerul de Interne vorbeste despre 15.000 de participanti, anunta Agerpres.

Foto:

Manifestatia din Covasna s-a desfasurat duminica in mod pasnic, fara vreun 'eveniment major', exceptand faptul ca doua persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza unor probleme de sanatate, a mai precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Maghiarii din mai multe judete ale Transilvaniei, dar si din Ungaria, au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau.

Manifestarea s-a desfasurat fara incidente, singurul vorbitor fiind presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, care a citit, la intersectia Reci, "proclamatia Marelui mars al secuilor".

Potrivit proclamatiei, maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc, revendica aplicarea normelor practicate in Uniunea Europeana, in asa fel incat secuii sa isi poata exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Tinutului Secuiesc si isi "reafirma atasamentul fata de delimitarea provizorie a Tinutului Secuiesc, format din 8 scaune si 153 autoritati locale, asa cum aceasta a fost stabilita in Rezolutia Adunarii Nationale de la Ditrau".

"Autoguvernarea interna inseamna putere regionala, care dispune de autoritate deliberativa constituita prin mijloace democratice, de o larga autonomie si de mijloacele necesare exercitarii competentelor de autoguvernare", se arata in proclamatie.

Conform acestuia, secuii adunati in Ziua Libertatii Secuiesti la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures au adresat, in 10 martie, o petitie Guvernului, in care cereau ca Tinutul Secuiesc sa devina regiune de dezvoltare distincta, dar nu au primit niciun raspuns.

"In fata opiniei publice mondiale reafirmam: dialogul este garantul pacii sociale, iar secuii doresc pace si dialog. In fata opiniei publice mondiale solicitam din nou Guvernului Romaniei sa nu ignore vointa a 700.000 de cetateni ai tarii, care sunt si cetateni ai Uniunii Europene! Totodata, atragem atentia Guvernului, ca dispretul fata de dialog, ignorarea vointei secuimii, lupta dusa impotriva simbolurilor secuiesti nu ne va determina sa renuntam la lupta pentru autonomie. Daca Guvernul nu va incepe in cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentantii secuimii despre revendicarile de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Tinutului Secuiesc, atunci se vor inmulti si se vor intensifica actiunile de protest, mergand pana la nesupunerea civica", se mai arata in proclamatie.

Totodata, semnatarii proclamatiei cer Guvernul Ungariei "sa pretinda" de la Guvernul Romaniei respectarea tratatului de baza dintre cele doua state, "cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta".

"Este in interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relatia dintre Ungaria si Romania sa fie buna, in spiritul cooperarii constructive si pasnice si in conformitate cu traditiile constitutionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene", se arata in incheierea proclamatiei.

Participantii au avut asupra lor pancarte in limbile romana si engleza, cu inscriptii precum "Vrem autonomie, nu independenta", "Tinutul Secuiesc, cealalta fata a Romaniei", "Romania este si tara noastra", "Autonomia nu inseamna independenta, inseamna eficienta".

Mai multe efective de forte de ordine, atat din Covasna, cat si din Brasov, au fost mobilizate pentru aceasta manifestare, iar un echipaj SMURD a asigurat interventia medicala de urgenta la fata locului, pe toata durata manifestatiei.

Dupa citirea proclamatiei, participantii au intonat imnurile Ungariei si al secuilor, dupa care au pornit spre case.