Guvernul canadian va colabora cu Romania pentru rezolvarea disensiunilor, anunta Ed Fast, ministrul canadian al Comertului, dupa ce ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Parlamentul de la Bucuresti nu va ratifica acordul de liber-schimb UE-Canada daca nu sunt eliminate vizele.

"Acordam o mare importanta relatiilor cu tari precum Romania si Bulgaria si suntem increzatori ca putem solutiona situatia pe termen scurt sau mediu", a declarat Ed Fast, ministrul canadian responsabil de Comertul International, conform site-ului LaPresse.ca, citat de Mediafax.

Ottawa a impus vize cetatenilor din trei tari europene "din cauza afluxului brusc de refugiati", a amintit Fast, referindu-se la Cehia, Romania si Bulgaria. Insa vizele impuse cetatenilor cehi au fost eliminate saptamana trecuta.

Ed Fast a subliniat ca exista discutii cu Romania si Bulgaria, insistand ca problema vizelor este "diferita" de cea a negocierilor privind acordul de liber-schimb.

"Colaboram indeaproape atat cu Bulgaria, cat si cu Romania pentru a vedea cum vom putea rezolva aceasta problema si cu aceste doua tari. Sunt convins ca vom face progrese pe aceste doua fronturi", a subliniat oficialul canadian.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat pentru Mediafax ca a facut si face demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar, daca acest lucru nu se va intampla, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara. "Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in contextul in care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara", a declarat Corlatean pentru Mediafax, la Washington, unde l-a insotit pe premierul Victor Ponta. Ministrul a adaugat ca este convins ca, in cazul in care Romania nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul Romaniei nu va ratifica acordul dintre UE si Canada. Acordul trebuie ratificat de catre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi adoptat.

"Faptul ca in cazul Cehiei s-a luat aceasta masura in contextul acordului incheiat intre UE si Canada este un precedent important si pentru Romania. O spun public: personal, nu cred ca Parlamentul Romaniei si ca parlamentarii romani vor ratifica acordul respectiv dintre UE si Canada fara ca autoritatile canadiene sa adopte o masura corecta fata de libera circulatie a cetatenilor romani", a spus Corlatean. El a recunoscut faptul ca unele probleme care apar intre state se rezolva pe canale diplomatice, dar a precizat ca s-a decis sa informeze opinia publica despre acest fapt pentru a atentiona ca parlamentarii romani sunt sensibili la masurile discriminatorii aplicate Romaniei in problema vizelor. "Aceste lucruri se transmit in mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot sa confirm public ca va fi extrem de dificil ca acest acord sa treaca prin Parlamentul Romaniei, pentru ca parlamentarii romani au la randul lor o asteptare legitima pentru interesul cetatenilor romani si pentru luarea acestei decizii favorabile si legitime privind libera circulatie", a mai spus Corlatean.

Premierul canadian, Stephen Harper, a anuntat, vineri, eliminarea regimului obligativitatii vizelor de calatorie impuse cetatenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb incheiat cu Uniunea Europeana. "Am decis sa anulam, in saptamanile urmatoare, obligativitatea vizelor de calatorie in Canada impuse cetatenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii Acordului de liber-schimb. Acest acord trebuie sa fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE si de catre Parlamentul European pentru a intra in vigoare. Praga avertiza ca nu il va ratifica, in cazul in care problema vizelor nu va fi solutionata.

Guvernul canadian a decis in 2009 sa reintroduca regimul obligativitatii vizelor pentru cehi, care fusese abolit in 2007, din cauza numarului considerat "excesiv" de cereri de azil depuse de cetateni din aceasta tara, majoritatea romi, care denuntau discriminari. Parlamentul European a votat, pe 12 septembrie, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii europeni, inclusiv pentru romani.