Sase gradini ale Romaniei realizate dupa fiecare etaj de vegetatie din tara, un tunel-muzeu din Piata Constitutiei in Casa Poporului, elemente arhitecturale minimaliste din otel si beton, ochiuri de apa si izvoare - sunt cateva din elementele proiectului desemnat castigator in concurs pentru reamenajarea esplanadei din fata Palatului Parlamentului. Proiectul apartine arhitectului Vladimir Ionut Boc si a fost desemnat castigator atat de catre juriul de specialitate, cat si de catre public.

Gradinile Romaniei - proiectul castigator - amenajarea esplanadei parlamentuluiFoto: cdep.ro

Din cele opt proiecte intrate in concurs, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a anuntat miercuri ca au fost desemnati cei trei castigatori, iar pe locul 1 s-a situat proiectul nr. 5 realizat de catre arhitectul Vladimir Ionut Boc.

Valeriu Zgonea: "Trebuie acum sa strangem resurse financiare pentru realizarea proiectelor"

"Pe locul 1 este proiectul arhitectului Vladimir Ionut Boc [n.r. proiectul nr 5], el este castigatorul concursului, a fost ales atat de catre juriu, cat si de catre bloggeri, pe locul 2 s-a clasat lucrarea arhitectului Gheorghiu Petru [nrn. proiectul nr 3], iar pe locul 3, cea a firmei 'Soare si Yokina' [n.r. proiectul nr 6]. Intram in a doua etapa in care trebuie sa strangem resurse financiare pentru ca proiectele sa devina realitate.

Sper ca intr-un timp foarte scurt si cu bani foarte putini spatiul din jurul Palatului Parlamentului sa fie redat cetatenilor Romaniei. Tinta noastra este aceea de a avea o legatura corecta si mai buna intre cetateni si alesi si a scapa de perceptia ca aceasta cladire este o cladire a trecutului comunist si in ea lucreaza oameni care sunt impotriva statului roman. In aceasta cladire lucreaza institutii europene, oameni alesi dintr-un stat european care slujesc interesele statului european si ale cetatenilor care i-au ales. Nu stiu daca acest zid va cadea in totalitate, este o decizie a arhitectilor, a inginerilor pentru structurile de rezistenta", a declarat Zgonea intr-o conferinta de presa la Palatul Parlamentului, informeaza Agerpres.

El a adaugat ca si-ar dori ca cetatenii sa poata vizita aceasta zona 'sapte zile din sapte', dar decizia finala in aceasta privinta va fi luata impreuna cu specialistii care se ocupa de securitate. Zgonea a mai spus ca in acest moment nu poate estima care va fi costul proiectului.

"Aceste trei idei raman in patrimoniul nostru, al institutiei, vom face un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic, iar in functie de rezultate, tinand cont si de mentenanta, vom calcula costurile. Vom lua decizia impreuna cu Guvernul Romaniei, care trebuie sa ne dea bani de la bugetul de stat si pentru prima data discutam despre bani de la bugetul de stat pe care nu ii folosim pentru parlamentari, ci pentru cetateni. Sper ca in sase luni sa avem costurile acestui proiect", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor citat de catre Agerpres.

Proiectele castigatoare:

Locul 1 - Proiectul nr 5: Cele sase gradini ale Romaniei pe etajele de vegetatie, tunel-muzeu din Piata Constitutiei in Casa Poporului

Proiectul desemnat castigator al concursului [n.r. a primit si cele mai multe voturi pozitive de la public - 1.117] este proiectul nr 5 realizat de arhitectul Vladimir Ionut Boc.

Proiectul vizeaza amenajarea gradenelor frontale ale Palatului Parlamentului intr-o zona care sa reflecte conceptul "Gradinile Romaniei". Practic, autorii proectului propun realizarea unor gradini terasate tematice dupa zonele de vegetatie reprezentative pentru Romania: Gradina Montana, Gradina Submontana, Gradina Colinara, Gradina Stepica si Gradina Fluvio-Deltaica.

"Cele sase spatii tematice sunt amplasate in functie de etajarea acestora in mediul natural, avand asociate o topografie caracteristica fiecarei zone in parte

Potrivit proiectului, "Un element compozitional important il constituie tunelul-muzeu situat de-a lungul axului central" si care va face legatura intre Gradina Alpina si intrarea principala din Piata Constitutiei.

"Tunelul-muzeu va avea un caracter de spatu memorial avand ca tema istoria transformarilor urbane din zona Uranus-Dealul Arsenalului", se detaliaza in proiect proiectului.

Elementele arhtecturale vor avea un caracter minimalist, iar materialele dominante vor fi sticla si otelul. Proiectul prevede si realziarea unor ochiuri si cursuri de apa.

Citeste descrierea detaliata a proiectului aici.

*Click pe poze pentru a le vedea la dimensiuni mai mari intr-un tab nou

Locul 2- Proiectul 3: Noi trasee de acces public, terase belvedere, bazin decorativ-cascada

Un alt proiect propune crearea unor noi trasee de acces public direct in Gradina Parlamentului prin intermediul unei platforme - dala urbana, amenajarea zonelor gradenelor in parc public cu locuri de odihna și terase belvedere orientate spre piata, cu accente decorative specifice, potrivit proiectului depus.

Proiectul prevede:

Introducerea unui bazin decorativ – cascada precum si conceptia unui sistem de iluminat public ce poate fi folosit si in spectacole de sunet si lumina

Folosirea unui mobilier urban sobru (banci + cosuri de gunoi piatra), lampi si stalpi de iluminat cu celule fotovoltaice

Obtinerea unor modalitati diferite de amplasament a scenei in cazul unor evenimente artistice (vezi plansa nr. 2)

Aleile, bordurile spatiilor verzi si platformele pietonale sunt placate cu piatra naturala, scurgerile naturale ale apelor pluviale fiind asigurate prin rigole nou create, racordate la sistemul existent de canalizare.

Potrivit autorilor proiectului, copacii existenti ar urma sa fie pastrati integral si completati cu alti arbori.

Locul 3 - Proiectul 6: Gradini frontale, Scara Monumentala, Tribuna Prezidentiala, Tunelul turistic

Cel de-al saselea proiect propune amenajarea gradinilor frontale si realizarea unei scări urbane monumentale cu o sută de trepte care să lege Piața Constituției de Palatul Parlamentului si a unei Tribuna Prezidentiala.

"Scara din granit masiv cu 100 de trepte este si o restituire simbolica catre oras a numeroaselor strazi in panta si pasaje in trepte care au disparut in timpul demolarilor din anii 80. Aceasta Scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti", se precizează în proiect.

"Prima atractie este Tribuna Prezidentiala, structura ce urma a fi utilizata de catre Nicolae Ceausescu cu ocazia adunarilor populare. Scara monumentala face legatura cu zona de Belvedere aflata in zona cea mai inalta a terenului, 15m deasupra Bd-ului Libertatii. In imediata apropiere se afla Oglinda de apa cu fantanile arteziene si Pavilioanele din sticla, sructuri ce adapostesc un magazin de suveniruri, o cafeneaua, un bistro-ul si un spatiu expozitional", se arata în proiect.

In plus, autorii proiectului propun amenajarea tunelului subteran dintre Piata Constitutiei si cladirea Palatului Parlamentului

"Turistii pot fi condusi prin tunelul subteran de legatura dintre Tribuna si casa Poporului, traseu ce urma a fi parcurs de catre Nicolae Ceausescu la fiecare adunare populara.

Acest parcurs subteran poate prezenta istoria transformarilor pe care le-a suferit Bucurestiul in anii 80: demolarea Cartierului Izvor, demolarea sau translatarea bisericilor, sistematizarea albiei Dambovitei, demolarea cladirilor reprezentative precum Manastirea Mihai Voda, Spitalul Brancovenesc, Arsenalul Armatei, constructia Casei Poporului si a axei Victoria Socialismului.

Dupa vizitarea interioarelor Casei Poporului, turistii pot iesi pe intrarea principala, urmand a poposila pavilioanele din apropiere (magazin de suveniruri, spatiu expo, cafenea, bistro). Urmeaza parcurgerea Gradinii Parlamentului si a scarii monumentale si regruparea in zona Tribunei", se detaliza in proiect.

Vezi toate proiectele care au intrat in concurs aici: