Dan Sova crede ca a facut un deserviciu Partidului Social Democat (PSD) atunci cand a spus "prostii" referitoare la Holocaust, a declarat, miercuri, directorul sectiei de cercetare arhivistica din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, Radu Ioanid, potrivit Mediafax.

El a sustinut declaratia dupa ce a fost intrebat de jurnalistii care il insoteau pe premierul Victor Ponta in timpul vizitarii Muzeului Holocaustului daca Dan Sova a fost in acest muzeu sa studieze istoria, dupa ce a contestat pogromul evreilor din Romania.

"A fost aici. Ce a invatat, sa va spuna dumnealui. A stat trei zile aici, studiind arhivele proceselor de la Iasi, fotografiile proceselor de la Iasi. Noi nu mergem pe ideea de condamnare a unui individ, mergem pe ideea ca oamenii trebuie sa aiba acces la informatii. Cred ca a avut acces la informatie si cred ca a inteles. Am avut o discutie si dupa, in care mi-a transmis ca a facut un deserviciu PSD, spunand prostii", a declarat Radu Ioanid.

Reprezentantii mass-media au dorit sa stie daca mai sunt persoane cu notorietate, lideri europeni, care au venit sa studieze istoria Holocaustului in cadrul muzeului.

"Romania nu este unicat, bineinteles. Se intampla in fiecare tara acest lucru. Daca vor sa vina, muzeul e deschis. Noi nu invitam la reeducare", a precizat Ioanid.

Si premierul Victor Ponta a fost intrebat daca Muzeul Holocaustului este locul in care l-a trimis pe Dan Sova sa se informeze asupra ororilor nazismului, premierul spunand doar : "Dar i-a prins bine".

Dan Sova a provocat reactii in martie, imediat dupa ce a fost numit purtator de cuvant al PSD, afirmand intr-un interviu ca "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul Romaniei". In pofida faptului ca unii istorici apreciaza ca aproximativ 13.000 de evrei au fost ucisi in cursul progromului de la Iasi, in 1941, Sova a declarat in interviul respectiv ca "in total 24 de evrei au fost ucisi in progromul de la Iasi de catre armata germana", aminteste Mediafax.

Ulterior, PSD i-a retras lui Sova functia de purtator de cuvant si l-a trimis la Washington, sa efectueze o vizita "educationala" la US Holocaust Memorial Museum. In urma vizitei, Sova si-a exprimat regretul cu privire la faptul ca declaratia sa a fost neinteleasa, dar a refuzat sa isi ceara scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiasca din Romania si-a exprimat atunci nemultumirea fata de nominalizarea senatorului Dan Sova, care a negat progromul de la Iasi, in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul (in prezent ministru delegat pentru Investitii), iar presedintele comunitatii evreiesti din Bucuresti, Erwin Simsensohn, a declarat ca evreii din Romania s-au "infuriat" din cauza ca un politician care a facut unele "declaratii cinice" a fost nominalizat in functia de ministru.

Ulterior, in luna august, Sova a sustinut ca astazi are certitudinea informatiei istorice care atesta Holocaustul din Romania si sustine ca se va implica ferm in inasprirea legislatiei impotriva rasismului si antisemitismului.

In luna octombrie anul trecut, el a transmis un mesaj privind Ziua Holocaustului, in care arata importanta acestei zile si in care sustine din nou ca regreta "profund" declaratiile sale anterioare pe aceasta tema, aratand insa ca statul comunist este cel care i-a blocat informatiile.

In ianuarie, ministrul Sova a transmis, cu o zi intarziere, un mesaj pentru Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, in care isi transmite compasiunea fata de victimele Holocaustului, si sustinea ca nu a putut trimite mai devreme mesajul deoarece a fost plecat din tara si nu si-a putut "exprima gandurile".

Statul roman si-a asumat tragedia Holocaustului din Romania si responsabilitatea guvernului Ion Antonescu in ce priveste uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetateni romani. In urma prezentarii in Parlament a Raportului Comisiei Internationale de Studiere a Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, in data de 9 octombrie, s-a infiintat Institutul National de Studiere a Holocaustului "Elie Wiesel", aflat sub patronajul Ministerului Culturii, si s-a construit, in Capitala, Memorialul Holocaustului.