Constructia in Romania a sistemului de aparare antiracheta AEGIS, in conformitate cu proiectul scutului antiracheta in Europa, va incepe pana la sfarsitul lunii octombrie, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, marti, la Bruxelles, dupa reuniunea ministrilor apararii din statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Agerpres, citand agentia rusa Itar-Tass.

Intr-o declaratie de presa facuta pentru ziaristii rusi inainte de inceperea reuniunii, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a afirmat, de asemenea, ca scutul antiracheta din Europa va proteja pana in 2018 intreaga populatie a tarilor membre ale NATO.

"Consideram amenintarea unui atac cu racheta ca fiind reala, de aceea avem nevoie de un sistem corespunzator de aparare. Pana in anul 2018, acest sistem de aparare antiracheta va proteja intreaga populatie a Europei si a tarilor membre ale NATO", a afirmat Rasmussen, inaintea reuniunii ministrilor apararii din statele membre ale blocului nord-atlantic si a Consiliului Rusia-NATO, potrivit RIA Novosti.

Anders Fogh Rasmussen a insistat ca scutul antiracheta are un caracter strict defensiv si a propus Rusiei, tara care considera ca acest sistem este indreptat impotriva sa, sa participe la acest proiect.

Sistemul american de aparare antiracheta in Europa, despre care NATO si SUA sustin ca are drept scop contracararea amenintarilor venite din partea Coreii de Nord si Iranului, a fost o sursa constanta de nemultumiri in relatiile americano-ruse in ultimii ani.