Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au recunoscut, marti, in fata instantei, toate faptele de care sunt acuzati in dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam si au cerut sa fie judecati in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, transmite Mediafax.

Instanta Judecatoriei Sectorului 3 i-a intrebat, la termenul de marti, pe inculpatii din dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si le insusesc.

Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au spus ca recunosc toate faptele pentru care au fost trimisi in judecata de procurori si vor sa fie judecati in baza acestora, cu aplicarea prevederilor articolului 320 indice 1 din Codul penal.

In aceste conditii, instanta urmeaza sa ii audieze pe cei trei si apoi sa acorde cuvantul procurorului si celorlalte parti din dosar. Primul este audiat Alexandru Bitu.

Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata, potrivit articolului 320 indice 1.

In acest caz, inculpatul va beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii.

Catalin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat marti ca face demersuri pentru a da in judecata Muzeul Kunsthal si Primaria Rotterdam, pe baza unui raport al politiei olandeze facut imediat dupa furtul celor sapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate si neglijenta autoritatilor.

Avocatul Catalin Dancu a declarat pentru Mediafax ca dupa termenul de marti din dosarul privind furtul tablourilor va lua legatura cu avocati olandezi pentru a introduce pe rolul unei instante o actiune prin care sa se dovedeasca faptul ca Muzeul Kunsthal si Primaria Rotterdam au dat dovada de neglijenta in ceea ce priveste securizarea perimetrului muzeului si mai ales a operelor de arta expuse in el.

Dancu a spus ca actiunea se va baza pe un raport al politiei olandeze facut dupa furtul celor sapte tablouri si care ar dovedi deficiente in ceea ce priveste sistemele de securitate ce trebuiau sa asigure muzeul.

Avocatul a precizat ca nu existau senzori in preajma operelor de arta, "nici macar o bara sau un geam de protectie ca sa nu ajungi sa pui mana pe ele sau sa ajungi sa arunci cu cerneala in ele".

Dancu a mai spus ca aceasta actiune are rolul de a produce o circumstanta atenuanta in cazul acuzatiilor aduse clientului sau, in dosarul de la Judecatoria Sectorului 3.

La termenul din 10 septembrie, Catalin Dancu afirma ca cinci dintre tablourile furate au fost predate de Olga Dogaru unui barbat. Dancu preciza ca tablourile ar fi ajuns, imediat dupa arestarea lui Radu Dogaru, la o persoana "trimisa" de acesta, care nu si-a declinat identitatea in fata Olgai Dogaru.

"Aceste lucruri sunt clarificate si sunt lamurite deja de procurori. Se stiu in cadrul materialului de urmarire penala", a mai spus Catalin Dancu.

Intrebat daca anchetatorii au aflat cine este persoana careia Olga Dogaru i-a dat tablorile, Dancu a mentionat ca nu, fiind cunoscuta doar procedura in care au fost predate tablourile.

Dancu mai spunea, in legatura cu tablourile furate de la muzeul din Rotterdam, ca cinci dintre acestea ar fi, in opinia lui, in Republica Moldova, iar celelalte doua s-ar fi pierdut in Belgia.

---------------------------------------------------

In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a inceput in 13 august, la Judecatoria Sectorului 3. La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete dᅡArlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.