Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare sezoniera a temperaturilor si a cantitatilor de precipitatii pe teritoriul Romaniei, pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

  • Vezi detalii si  in documentul atasat

NOIEMBRIE

Temperatura aerului va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, exceptand zonele sud- estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nordice, sub mediile multianuale.

Precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estul si centrul tarii, local sub medie in sud, iar in restul teritoriului acestea vor fi in general normale.

DECEMBRIE

Regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa peste media climatologica in centrul, estul si sud-estul tarii si apropiate de normalul perioadei in celelalte regiuni.

IANUARIE

Valorile termice vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale, iar local in partea de sud si sud-est a tarii sunt posibile temperaturi peste normele climatologice.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi in general apropiate de media climatologica, exceptand regiunile vestice, sud-vestice si centrale, unde sunt posibile valori excedentare.