Irinel Popescu, vicepresedinte PC si presedinte al organizatiei Bucuresti a acestui partid, a anuntat ca se retrage "din toate functiile politice pentru a se dedica integral activitatii medicale", potrivit unui comunicat de presa transmis de conservatori pe 15 octombrie. Decizia a fost luata inainte de sedinta de prezidiu a Academiei Romane. Pe agenda sedintei figureaza si candidatura lui Irinel Popescu la pozitia membru corespondent al Academiei Romane, dupa cum ne-au declarat surse din Academie. Pe de alta parte, Irinel Popescu ar intentiona sa candideze si la un post de senator in sectorul 4, pe locul ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, dar numai dupa ce va fi ales membru corespondent al Academiei Romane.

Irinel PopescuFoto: Agerpres
  • Intrebat de HotNews.ro daca ia in calcul sa candideze in sectorul 4, Irinel Popescu a declarat: "am sa va actionez in judecata pentru ca este absurd ca un jurnalist de buna-credinta sa puna aceasta intrebare dupa ce am anuntat ca ma retrag din toate functiile politice".

Dupa tentativa esuata a lui Irinel Popescu din 28 martie a acestui an de a fi ales in randurile Academiei Romane, exista informatii confirmate pentru HotNews.ro ca dosarul sau va fi pus din nou in discutie si supus votului in sedinta Academiei din 5 noiembrie.

Pe de alta parte, surse au declarat pentru HotNews.ro ca Irinel Popescu ar viza si postul de senator in sectorul 4 Bucuresti, ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu din 28 ianuarie, si pentru care nu au fost organizate nici pana acum alegeri.

Potrivit Statutului Academiei, "persoanele care ocupa functii de demnitate publica in stat sau care sunt conducatori de partid nu pot candida pentru alegerea ca membri ai Academiei Romane in perioada exercitarii mandatului", dar nimic nu-l mai impiedica sa candideze odata ajuns academician.

Contactat de HotNews.ro si intrebat daca are in vedere sa candideze in sectorul 4 pe postul de senator, Irinel Popescu a raspuns: "Aceasta intrebare marlaneasca mi-a mai fost pusa de HotNews.ro si acum 6 luni, inainte de candidatura mea la Academia Romana, si am sa va actionez in judecata pentru ca este absurd ca un jurnalist de buna-credinta sa puna aceasta intrebare dupa ce am anuntat ca ma retrag din toate functiile politice. Vreti sa faceti un atac la persoana mea inainte de candidatura la Academia Romana, care mi-a facut extrem de rau in trecut".

Irinel Popescu a anuntat pe 15 octombrie: "Dupa 60 de ani de viata si 10 ani de politica, am decis ca este esential sa-mi aloc timpul si energia activitatii in care competenta si experienta mea dau cele mai bune rezultate: medicina. In urmatorii ani doresc sa ma dedic integral cercetarii, chirurgiei si luptei pentru dreptul la viata al fiecarui pacient care isi pune sperantele in medicina romaneasca. Ecourile exceptionale ale Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO), pe care l-am organizat recent la Bucuresti, si amploarea proiectelor medicale dezbatute cu acest prilej m-au convins ca aceasta este cea mai buna decizie. De astazi, am agatat politica in cui. Nu mai sunt membru al niciunui partid politic. Le multumesc tuturor celor care mi-au fost colegi si le urez mult succes in continuare" (Sursa).

El este directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, profesor de Chirurgie la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (functie despre care presa a scris ca ar fi ocupat-o prin fraudarea alegerilor), expert al Consiliului Europei in probleme de transplant, membru al European Board of Surgery, potrivit site-ului sau. De asemenea, Irinel Popescu este redactor sef al revistei Chirurgia.

Irinel Popescu a mai fost senator PC in legislatura 2004-2008, cand a ocupat si pozitia de presedinte al Comisiei pentru Invatamant.

Citeste si: